Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Američki državni tajnik stigao u Pjongjang na razgovore o denuklearizaciji

Pompeo je stigao u sjevernokorejsku prijestolnicu nakon što je kratko posjetio Japan

Objavljeno 06.07.2018
Alan Srčnik

Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u petak u glavni grad Sjeverne Koreje Pjongjang na razgovore s tamošnjim dužnosnicima o denuklearizaciji te zemlje, objavili su novinari koji putuju s njim.

Pompeo je stigao u sjevernokorejsku prijestolnicu nakon što je kratko posjetio Japan.

Odmah se sastao s Kim Yong Cholom, visokim sjevernokorejskim dužnosnikom koji je, zajedno s Pompeom, imao ključnu ulogu u pripremi summita Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje u lipnju u Singapuru.

Američki državni tajnik želi osigurati povratak ostataka 200 američkih vojnika koji su nestali u Korejskom ratu i postići inicijalni sporazum o utvrđivanju sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, kazali su za Reuters američki dužnosnici.

Od svog susreta s Kim Jong Unom 12. lipnja u Singapuru američki predsjednik Donald Trump pokazivao je optimizam u pogledu šansi za postizanje mira na Korejskom poluotoku koji je podijeljen još od Korejskog rata (1950-1953), hvaleći se da je nakon tog sastanka nuklearna prijetnja svijetu otklonjena.

Sporazum koji su potpisali nije međutim bio detaljan s tim u vezi.

Kim je “potvrdio svoju jasnu opredijeljenost vezanu  uz kompletnu denuklearizaciju poluotoka”, što je formulacija koja ne spominje potrebu da taj proces bude “provjerljiv i nepovratan”, kako to traže Sjedinjene Države.

Američki državni tajnik kazao je prilikom svog zaustavljanja u američkoj bazi Yokota u Japanu kako je cilj njegova posjeta detaljnija razrada postignutih dogovora te nastavak rada na onome što su dvojica čelnika zajednički utvrdili. “Isto očekujem i od Demokratske Narodne Republike Koreje”, kazao je Pompeo.

 

(Hina)

Tagovi: denuklearizacija, kim jong un, pompeo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE