Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Australija smanjuje broj doseljenika

Zabranjuju i nastanjivanje u velikim gradovima

Objavljeno 20.03.2019
Lucija Tokić

Australija je u srijedu odlučila smanjiti broj useljenika koje godišnje primi za gotovo 15 posto, a ujedno je zabranila i dijelu novopridošlih stanovnika da prve tri godine po dolasku žive u najvećim gradovima.

Premijer Scott Morrison, koji stoji vrlo loše u anketama ususret saveznim izborima u svibnju, nada se da će ovim potezom umanjiti frustracije građana ogorčenih cijenama stanova i kuća te zagušenje gradova, što mnogi vide kao posljedicu rasta broja stanovnika.

“Ovo je praktičan problem koji Australci žele riješiti”, rekao je Morrison novinarima u Canberri, glavnom gradu Australije, nakon što je najavio da će se godišnji broj useljenika od 1. srpnja smanjiti na oko 160.000 ljudi, sa sadašnjih 190.000. Ta će mjera biti na snazi sljedeće četiri godine.

Morrison je uveo i novu kategoriju viza s kojom će 23.000 kvalificiranih radnika koji mogu doći živjeti i raditi u Australiji morati boraviti najmanje tri godine u ruralnim područjima prije nego se budu mogli kvalificirati za stalno boravište.

Gradovi u koje neće smjeti inicijalno dolaziti su Melbourne, Perth, Sydney i Zlatna Obala gdje je infrastruktura zagušena, pojasnio je ministar za migracije David Coleman.

Do promjena zakona dolazi upravo u trenutku u kojem Australci preispituju svoj stav prema useljenicima nakon napada na dvije džamije na Novome Zelandu u kojemu je poginulo 50 ljudi.

“Moja je velika frustracija što, kada se bavimo populacijskim ili migrantskim pitanjima, ove rasprave često otmu oni te teme žele iskoristiti za druge ciljeve”, istaknuo je Morrison.

Anketa ReachTel-a objavljena u rujnu prošle godine pokazala je da 63 posto stanovnika Sydneya podržava smanjenje broja migranata koji se useljavaju u najveći australski grad.

(Hina)

foto: EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Tagovi: australija, naseljavanje, selidbe, veliki gradovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE