Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bernardić: Predsjednica Republike i predsjednik Vlade trebali su biti u Brezovici

"Trebali su biti ovdje, pogotovo danas kad svjedočimo udaru na prava nacionalnih manjina kroz referendumsku inicijativu

Objavljeno 22.06.2018
Alan Srčnik

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji  je u petak prisustvovao obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, kazao je kako su na tom skupu trebali biti nazočni predsjednica Republike i predsjednik Vlade, umjesto što su poslali svoje izaslanike.

“Trebali su biti ovdje, pogotovo danas kad svjedočimo udaru na prava nacionalnih manjina kroz referendumsku inicijativu. Nažalost, iza te inicijative stali su i sama Predsjednica i potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić, kao i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te Božo Petrov zajedno s MOST-om”, izjavio je Bernardić, koji je sa izaslanstvom SDP-a položio cvijeće na spomenik u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine.

U SDP-ovoj čestitci u povodu Dana antifašizma, ističe se kako je građanska dužnost oduprijeti se onima koji danas pokušavaju falsificirati povijest, negiraju ili banaliziraju činjenicu da su u Drugom svjetskom ratu ubijeni deseci milijuna civila, onima koji odobravaju povremenu upotrebu ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koji okreću glavu od antifašizma, temelja moderne i slobodne Europe i pod krinkom demokracije pokušavaju diskriminirati i ograničiti Ustavom zajamčene slobode.

“Moderna hrvatska država nastala je na antifašizmu, ali očito je da se neki u hrvatskoj politici te činjenice srame pa od nje bježe i okreću glavu. Da nije bilo hrvatskih partizana, ne bi bilo ni današnje Hrvatske. To je činjenica koju očito ne prihvaćaju oni koji danas ovdje nisu došli i koji dopuštaju da u Hrvatskoj jača nacionalizam i veličanje ustaštva. Došlo je vrijeme da se i pripadnici ove vladajuće koalicije, pogotovo oni iz redova nacionalnih manjina, zapitaju mogu li i dalje podržavati ovu Vladu kad se događa ovakav jedan čin agresije upravo prema predstavnicima njihove manjinske zajednice”, kazao je Bernardić.

“Svjesni činjenice da u Hrvatskoj posljednjih godina jačaju nazadnjačke, retrogradne snage, više smo puta kao stranka istaknuli da su vrijednosti antifašizma danas, u smislu simboličnog značenja, stvar duha i odbijanje prihvaćanja statusa quo”, kazao je Bernardić dodavši kako je Hrvatskoj danas nužan otpora trendu ugrožavanja temelja države kroz inicijative usmjerene protiv manjina i osobnih sloboda pojedinca.

“U spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda i početka prvog organiziranog oružanog otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi izražavam zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim građanima koji su ustali protiv nacizma i fašizma te Republiku Hrvatsku svrstali na pravu stranu povijesti i u njene temelje za sva vremena utkali antifašizam. Hrvatska se u Drugom svjetskom ratu borila te na kraju i izborila za antifašističke vrijednosti na kojima počiva moderna Europa i svijet. Nemojmo nikad zaboraviti istinu o partizanima koji su ustali protiv zla i nemojmo dopustiti da povijesni revizionizam nadjača antifašizam”, poručio je Bernardić.

 

 

(Hina)

Tagovi: bernardić, brezovica, dan antifašizma,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE