Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Dosad je testiranja radilo 995 od 5000 ordinacija primarne zaštite

"Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima, proglašena je svjetska epidemija i zbrinjavanje oboljelih od epidemije je naš primarni zadatak"

Objavljeno 14.01.2022
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog izvanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika.

Brza antigenska testiranja dosad je radilo 370 ordinacija obiteljske medicine, 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Napravljeno je 125.000 testiranja, rekao je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.

Odgovarajući na prosvjede liječnika obiteljske medicine, Beroš je poručio da je njegov zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke za proširenjem testiranja.

“U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali kako je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć”, kaže.

Bolnice su opterećene liječenjem i još k tome testiraju, pa u tome segmentu ne možemo od njih tražiti povećanje kapaciteta. Možemo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine brinu za svoje osiguranike, dodao je.

“Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima, proglašena je svjetska epidemija i zbrinjavanje oboljelih od epidemije je naš primarni zadatak”, ističe Beroš.

Smatra da bi liječnici mogli organizirati testiranje tijekom posljednjeg sata svog radnog vremena, a svaki mogući prekovremeni sat ili test bit će plaćen.

Beroš je odbacio tvrdnje da je “u ratu s obiteljskim liječnicima” i poručio: “Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci”.

Najavio je da će naputak koji se odnosi na provedbu testiranja danas biti poslan zdravstvenim ustanovama. Idućeg tjedna će biti određen datum od kada će početi brzo antigensko testiranje u ordinacijama primarne zaštite.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: beroš, liječnici, obiteljski liječnici, testiranja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE