Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Intenzivira se cijepljenje među zdravstvenim radnicima

"U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto"

Objavljeno 07.10.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama.

“U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto”, rekao je Beroš.

Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene covid potvrda u bolnicama. Dosad je testirano 11.567 djelatnika, 41 je bio pozitivan na covid-19 a 36 je odbilo testiranje.

“Ovim ne ugrožavamo ničija prava već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje”, kazao je.

Beroš je rekao i kako je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u postcovid razdoblju. Također je s radom započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi donošenja novih rješenja u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Beroš je u povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke rekao kako preventivni programi nastavljeni i tijekom pandemije iako ih je napravljeno 10 posto manje. Istaknuo je i kako se petu godinu bilježi pad mortaliteta od raka dojke za oko 25 posto.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna covid potvrda izdana temeljem brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, ona temeljem PCR testa 72 sata, potvrda na osnovu preboljenja covida-19 vrijedi 180 dana, a ona temeljem cijepljenja 365 dana.

Stožer civilne zaštite donio je od posljednje sjednice Vlade tri nove odluke na nacionalnoj razini, a odnose se na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi te na pacijente i njihovu pratnju pri dolasku u medicinsku ustanovu.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, cijepljenje, zdravstveni radnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE