Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Nepridržavanje epidemioloških mjera može nas odvući u peti val

„Mnoge države uvele su znatno restriktivnije mjere nego što su na snazi u Hrvatskoj, ne želimo ponoviti lockdown"

Objavljeno 09.12.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u četvrtak u Saboru da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih epidemioloških mjera u Europi, nepridržavanje tih mjera može nas odvući u peti val i potencijalni lockdown, a promjene zakona ne bi bile ni potrebne da se svi pridržavaju mjera.

„Mnoge države uvele su znatno restriktivnije mjere nego što su na snazi u Hrvatskoj i nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Europi može nas vrlo lako odvesti u novi peti val epidemije i potencijalu situaciju lockdowna koji više ne želimo ponoviti”, kazao je Beroš saborskim zastupnicima predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Istaknuo je da je zadnjih dana ohrabrujući pad broja zaraženih koronavirusom, što nije slučajnost već posljedica odluka koje Nacionalni stožer civilne zaštite donosi na temelju struke.

Dostupno i besplatno – i cijepljenje i testiranje

„Nema razloga da se mjere ne provode ili da se njima protivi; one nisu ni diskriminirajuće niti stvaraju podjele, naprotiv one su uključujuće, a dodatni poticaj za poštivanje mjera je i ova prijetnja, nova varijanta virusa omikron”, naglasio je ministar.

Podsjetio  je da je građanima dostupno i besplatno – i cijepljenje i testiranje.

“Da smo svi unisoni u provođenju mjera i da ih se pridržavamo, izmjene zakona ne bi bile ni potrebne”, poručio je ministar zdravstva Beroš, objašnjavajući zašto se uvode kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Nitko ne tvrdi da su covid potvrde optimalan alat, ali su u ovom trenutku najbolji 

Otklonio je pritom insinuaciju Siniše Hajdaša Dončića (SDP) i Mire Bulja (Most) da se izmjene zakona donose radi ‘obračuna s političkim neistomišljenicima’.

„Vrlo ste simpatični, no zakon se ne donosi zbog Vas, to bi bila predimenzionirana Vaša uloga u društvu; donosi se zbog zaštite zdravlja i života građana. Kada zagovarate testiranje samo naglašavate upotrebnu važnost covid potvrda”, odgovorio je ministar zdravstva  Mostovu zastupniku Bulju.

Ministar je odbacio kritike i da se covid potvrdama ograničava kretanje, već je upravo suprotno, objasnio je, njihovo ukidanje dovelo bi do ograničavanja kretanja jer su covid potvrde potrebne, primjerice na granicama.

„Nitko ne tvrdi da su covid potvrde optimalan alat, ali su u ovom trenutku najbolji”, naglasio je ministar Beroš.

Na traženja oporbe da se zakon, s obzirom na ograničavanje sloboda i prava građana, donese dvotrećinskom većinom, ministar zdravstva Beroš odgovara kako za to nema potrebe, jer je trenutni model upravljanja krizom u pandemiji dobar, brz je i učinkovit, te u skladu sa zakonima koje je potvrdio Hrvatski sabor.

Politički akteri koji negiraju bolest odgovorni su i ugrožavaju zdravlje građana

Na upit Katarine Peović (RF) osjeća li se odgovornim za smrt više od 11 tisuća građana od koronavirusa,  Beroš je odgovorio negativno.

„Ne smatram se odgovornim. Oni politički akteri koji negiraju bolest, koji negiraju učinkovitost cijepljenja, koji pozivaju na masovna okupljanja tijekom epidemije, koji negiraju važnost testiranja – oni su ti koji ugrožavaju zdravlje građana i koji su indirektno odgovorni za smrtnost građana”, poručio je Beroš.

Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je da u Saboru ima puno više doktora medicine nego u Nacionalnom stožeru civilne zaštite „I kako je to onda Stožer pozvaniji donositi stručne epidemiološke odluke od Sabora ”, upitala je.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, cijepljenje, epidemiološke mjere, koronavirus, peti val,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE