Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Od 117 oboljelih na respiratoru njih 110 nisu bili cijepljeni

U tjednu od 23. do 30. kolovoza otkriveno je novih 4140 pozitivnih osoba, a među njima 86,16 posto nije bilo cijepljeno

Objavljeno 03.09.2021
Ivona Amidžić

Od 117 oboljelih od covida-19, koji su u proteklih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni, upozorio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Bolničke ustanove povećavaju kapacitete za prijem pacijenata

U tjednu od 23. do 30. kolovoza otkriveno je novih 4140 pozitivnih osoba, a među njima 86,16 posto nije bilo cijepljeno.

Iako je proteklih tjedan dana najveći dnevni porast bilježila Splitsko-dalmatinska županija, danas je tu nezavidnu poziciju zauzeo Grad Zagreb, dodao je Beroš.

Bolničke ustanove sukladno razvoju epidemiološke situacije postupno povećavaju kapacitete za prijem pacijenata, a s ravnateljima bolnica dogovorena je pripravnost svih bolnica na području Zagreba, izvijestio je.

Uz KB Dubrava i dalje će vodeću ulogu u zbrinjavanju pacijenata zaraženih covidom-19 imati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Specijalna bolnica za plućne bolesti i KBC Zagreb, kaže Beroš, a u slučaju većeg broja teže oboljelih kapaciteti će biti osigurani u KBC Sestre milosrdnice, dok će KB Dubrava nastaviti s pružanjem zdravstvene zaštite i necovid pacijentima.

”U četvrtom valu se u odnosu na treći val bilježi niža prosječna dob hospitaliziranih. Uočava se dvostruko, pa čak i trostruko veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih”, upozorio je Beroš.

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je utrošeno 3,278.961 doza cjepiva, a cijepljeno je 1,730.522 osoba, što je 51,22 posto odraslog stanovništva, dok je u zdravstvenom sektoru zaključno sa 30. kolovozom cijepljeno 83,17 posto liječnika te 60,84 posto medicinskih sestara i tehničara.

Beroš je izvijestio da je u populaciji starijoj od 65 godina cijepljeno 69,5 posto osoba jednom dozom, a 65,8 posto osoba s dvije doze. Pritom udio cijepljenih pada u dobnim skupinama od 75 godina i više, pa će jedan od prioriteta biti novi model cijepljenja s fokusom na stariju populaciju.

Najveći udio cijepljenih u dobi od 65 i više godina (90,93 posto) ostvarila je ordinacija Doma zdravlja u Rijeci, slijedi Dom zdravlja u Splitu (89,86 posto), dok je u Ličko-senjskoj županiji,  koja ima najmanji udio cijepljenih, najviše cijepljenih u ordinaciji Doma zdravlja Gospić (64,10 posto).

Liječenje i bolovanje covid pacijenata državu koštali 2,7 milijardi kuna

Ministar je najavio da će ambulantama koje bilježe niži obuhvat cijepljenja starije populacije osigurati dodatnu pomoć u obliku uključivanja patronažne djelatnosti u cijepljenje građana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurali su sve potrebne informatičke i stručne predradnje pa je od idućeg tjedna sve spremno za početak cijepljenja u ljekarnama širom Hrvatske.

”Posljednji rezultati sekvenciranja Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) pristigli 26. kolovoza za 376 uzorka pokazuju da je 99,4 posto s dokazanom delta varijantom, koja je visoko zarazna”, upozorio je.

U Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana bilježi broj novozaraženih koji nije viđen od svibnja, a broj osoba na respiratoru tri puta je veći nego u rujnu prošle godine. Među hospitaliziranima uvjerljivo prevladavaju necijepljene osobe.

”Jedan dan bolničkog liječenja covid pacijenta, koji u bolnici prosječno boravi 20 dana, u prosjeku košta više od 11.000 kuna. Liječenje covid pacijenata i njihovo bolovanje, bez ostalih troškova, državu su dosad koštali 2,7 milijardi kuna, što je više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta”, kazao je.

Beroš je upozorio da u slučaju nastavka epidemije necijepljenih možemo očekivati nove mutacije, daljnji porast oboljelih i hospitaliziranih.

”Sve više svjedočimo napisima u stranim medijima o posljednjim željama necijepljenih koji mole svoju djecu i članove obitelji da se konačno cijepe. U kontekstu dolazeće jeseni možemo reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Toga ćemo biti posebno svjesni u iduća tri tjedna zbog povratka učenika u školske klupe i građana u radne kolektive”, rekao je.

Božinović: Pet novih odluka vrijede do 15. rujna

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je stožer od posljednje sjednice Vlade donio pet novih odluka koje stupaju na snagu danas, a primjenjuju se do 15. rujna.

Radi se o odlukama koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, obvezno korištenje maski za lice, posebnu organizaciju rada u prodavaonicama i trgovačkim centrima i organizaciju javnog prijevoza putnika.

Dozvoljen je rad ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar zatvorenih dijelova objekta na način da se hrana, piće, napitci i slastice uslužuju isključivo gostima koji sjede za stolovima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Propisano radno vrijeme je od 6 do 24 sata, a dozvoljeno je usluživanje gostiju i unutar casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje. Iznimno je dopušten rad noćni bar, disko-klub i disko-bar te usluživanje gostiju bez ograničenja radnog vremena, ali samo u otvorenim prostorima i osobama koje posjeduju EU digitalnu covid potvrdu.

U zatvorenim prostorima omogućene su amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije uz uvjet da sve prisutne osobe posjeduju  EU digitalnu covid potvrdu. Moguće je i održavanje konferencija s više od 100 osoba te izlaganje proizvoda i opreme u zatvorenim prostorima koji su sastavni dio kongresa i konferencija, ako svi prisutni imaju EU digitalnu potvrdu.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: beroš, cijepljenje, oboljeli, respirator,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE