Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

BiH: Dodik izazvao novi skandal, napustio sastanak jer nije bilo entitetske zastave

Čuđenje Dodikovim postupkom na twitteru je podijelio i voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton, koji je napisao kako je Dodik odlučio ne sudjelovati na sastanku.

Objavljeno 05.12.2018
Marko Leskovar

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao je u srijedu novi diplomatski skandal jer je napustio sastanak s dužnosnicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) uz obrazloženje kako ne želi sudjelovati na skupu na kojemu nema istaknute zastave Republike Srpske.

Dodik, te hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su članove diplomatskog izaslanstva Upravnog odbora PIC-a u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a tamo su, sukladno uobičajenoj praksi i zakonu o zastavi, bila izvješena znakovlja države BiH.

Dodiku se to nije svidjelo i on je pred diplomatima i kolegama istupio s izjavom kako “nema uvjeta” za održavanje sastanka jer tamo nema zastave entiteta iz kojega dolazi.

“Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i Federacije BiH (tražio sam) da se nađe i zastava Republike Srpske koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uvjeti nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam kako biste vidjeli da ne stvaram problem. Јa ću vas pozdraviti i spreman sam s vama na razgovor bilo gdje. Јa sam u susjednom uredu”, kazao je Dodik i nakon toga napustio svečani salon državnog Predsjedništva ostavljajući u čudu Komšića i Džaferovića te okupljene diplomate koji predstavljaju najutjecajnije zapadne države

Čuđenje Dodikovim postupkom na twitteru je podijelio i voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton, koji je napisao kako je Dodik odlučio ne sudjelovati na sastanku.

Dodik je u ovom istupu poistovjetio državnu sa zastavom Federacije BiH, iako taj enitet zapravo nema svoje znakovlje, nego u službenim prigodama njegovi dužnosnici ističu državnu zastavu i grb. Zakon o zastavi BiH i poslovnik o radu Predsjedništva BiH predviđaju da se u njegovom sjedištu u svim službenim prigodama ističu samo državna znakovlja.

Tagovi: Dodik, oess, zastava,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE