Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Bivši malezijski premijer ne osjeća se krivim, sud mu odredio jamčevinu

Optužbe bi mogle nositi i kaznu bičevanja, no 64-godišnji Nadžib prestar je za takvu vrstu sankcija

Objavljeno 04.07.2018
Alan Srčnik

Bivši malezijski premijer Nadžib Razak u srijedu se izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice za pronevjeru milijuna dolara javnog novca, a sudac visokog suda u Kuala Lumpuru odredio mu je jamčevinu od milijun ringita.

Nadžib Razak uhićen je u utorak zbog navodne umiješanosti u višemilijunsku pronevjeru državnog investicijskog fonda i u srijedu je optužen po tri točke optužnice za pronevjeru javnog novca te posebno za zloporabu ovlasti .

Za svaku od tih točaka optužnice zapriječena je kazna od 20 godina zatvora.

Optužbe bi mogle nositi i kaznu bičevanja, no 64-godišnji Nadžib prestar je za takvu vrstu sankcija.

Također bi mu mogla biti izrečena globa u iznosu pet puta većem od pronevjerene svote.

Sud je odobrio jamčevinu bivšem premijeru u visini milijun ringita  (247.000 dolara) te je Nadžib morao predati svoju civilnu i diplomatsku putovnicu.

Službe koje istražuju navodnu krađu i pranje novca iz državnog fonda izvijestile su da je Nadžibovo uhićenje povezano sa sumnjivim transferom 42 milijuna ringita (10,6 milijuna dolara) preko više tvrtki na njegov bankovni račun.

Optužnica je podignuta manje od dva mjeseca pošto je Nadžiba na izborima 4. svibnja porazio bivši mentor, 92-godišnji Mahatir Mohamad,  koji je neumorno napadao Nadžiba zbog korupcije.

Nadžib je služio dva premijerska mandata od 2009. do 2018., a optužen je za pronevjeru ukupno oko 4,5 milijarda dolara.

Policija je bivšem premijeru zaplijenila i nakit te vrijednosti u iznosu od više od milijarde ringita (oko 272 milijuna dolara) u nekretninama.

Nadžabovi pristaše bili su pred sudnicom u ranim jutarnjim satima u srijedu izvikujući poruke “Neka Allah spasi Nadžiba.

U priopćenju objavljenom kasno u utorak Nadžabov glasnogovornik objavio je da su optužbe “rezultat političke osvete” koju protiv njega vodi novi premijer.

U lipnju je bila ispitana i Nadžibova supruga Rosma Mansur (66) i odgovarala na pitanja o vlastitoj umiješanosti u korupcijski skandal.

(Hina)

Tagovi: jamčevina, malezija, premijer,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE