Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Brodsko-posavska županija proglašena slobodnom od mina

Pronađeno je i uništeno nešto manje od 1700 komada eksplozivnih ostataka rata. Na žalost od 1996. na području Brodsko-posavske županije stradalo je 16 osoba od kojih deset smrtno

Objavljeno 12.06.2018
Alan Srčnik

Brodsko-posavska županija u ponedjeljak je proglašena slobodnom od mina na svečanosti na kojoj je, u nazočnosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, potvrdu o razminiranosti županu Danijelu Marušiću predao ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

Brodsko-posavska županija je nakon Domovinskog rata bila u skupini 14 hrvatskih županija zagađenih minama i, kako je rečeno, proces njezina razminiranja bio je vrlo zahtjevan. Hrvatski centar za razminiranje bio je definirao 100,3 četvornih kilometara sumnjivog područja, a u razminiranje Brodsko-posavske županije uloženo je ukupno oko 203 milijuna kuna, iz državnog proračuna, proračuna javnih poduzeća, od zajma Svjetske banke i sredstava Europskog poljoprivrednog fonda.

“Pronađeno je i uništeno nešto manje od 1700 komada eksplozivnih ostataka rata. Na žalost od 1996. na području Brodsko-posavske županije stradalo je 16 osoba od kojih deset smrtno. Život je izgubilo i četvero pirotehničara čije se žrtve i ovom prigodom prisjećamo i kao posljednjeg stradavanja na razini države 2016. godine. Od tada nije bilo više minskih nesreća ni incidenata, i držim to najvećim uspjehom protuminskog sustava. Ostvaren je prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja, a time i sigurnosti pirotehničara”, rekao je ministar Božinović na svečanosti održanoj u sjedištu Županije u Slavonskom Brodu.

“U ovoj županiji s obzirom na strukturu i položaj minski sumnjivog područja, postupno rješavanje minskog problema doprinijelo je sigurnom povratku stanovništva, korištenju plodnih oranica i šuma, a prvenstveno je imalo značaj kroz omogućavanje osiguranja državne granice”, rekao je ravnatelj HCR-a Modrušan. Rokovi za završetak razminiranja u Hrvatskoj, odnosno u preostalih šest županija, prolongirani za još sedam godina, rekao je.

Župan Marušić posebno je zahvalio pirotehničarima koji su sudjelovali u tom zahtjevnom poslu.

(Hina)

Tagovi: bpž, mine,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE