Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Otvoren 17. međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2021.”

Hrvatska za sada, unatoč borbi s pandemijom i posljedicama razornog potresa, prati utvrđenu dinamiku isključenja područja iz minski sumnjivih

Objavljeno 17.06.2021
Ivona Amidžić

Iskustva, modeli uspostave te upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju bile su glavne teme o kojima se razgovaralo prvoga radnog dana 17. međunarodnog simpozija “Protuminsko djelovanje 2021.”.

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut je u ime predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, kao resornog ministra za poslove civilne zaštite i razminiranje te u svoje osobno ime izrazio važnost daljnjeg osnaživanja i revitalizacije svijesti sviju nas o još uvijek prisutnoj minskoj opasnosti, kao globalnoj sigurnosnoj, gospodarskoj i ekološkoj problematici.

„Vaš dolazak svakako je potvrda izvrsnosti hrvatskog protuminskog sustava koji godinama, kroz ovo stručno okupljanje, pruža priliku dionicima za razmjenu znanja i iskustva, kao i povezivanja na partnerskoj i prijateljskoj razini u zajedničkoj borbi protiv mina. Uvjeren sam kako će vam ovogodišnje teme, prezenteri, izložba opreme za razminiranje te sastanci na marginama, omogućiti interakciju operative, znanosti i proizvodnje, kao ključan preduvjet učinkovite borbe protiv mina.” – kazao je pomoćnik Trut.

Uz pomoćnika ministra kao izaslanika Vlade RH, otvorenju su nazočili direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku Katarina Markt, veleposlanik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Henrik Villadsen, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac i Neven Karas te brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.

U sklopu simpozija pomoćnik ministra održao je prezentaciju i upoznao sve prisutne s trenutnim stanjem hrvatskog sustava protuminskog djelovanja te s postignućima sustava u proteklom razdoblju.

Tom prilikom istaknuo je kako Republika Hrvatska za sada, unatoč borbi s pandemijom i posljedicama razornog potresa, prati utvrđenu dinamiku isključenja područja iz minski sumnjivih, sukladno preuzetim međunarodnim obvezama te nacionalnoj strategiji. Posebice, zahvaljujući prvenstveno ustrojenom i funkcionalnom sustavu, Republika Hrvatska ne umanjuje svoj angažman ni u ostalim aktivnostima protuminskog djelovanja, prije svega na polju zakonski utvrđenih prava minskih žrtava ili članova obitelji poginulih minskih žrtava, kao ni na polju uspostavljenog sustava edukacije o minskoj opasnosti, koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i u suradnji HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE – Koordinator projekta u Ukrajini) u Novom Vinodolskom.

Na simpoziju sudjeluju predstavnici nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtke za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici drugih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.

Ovaj međunarodni simpozij izvrsna je prilika za sve sudionike kako bi razmijenili iskustva, razmotrili rješenja tehničkih i upravljačkih problema te dobili uvid u najnovije tehnologije na području protuminskog djelovanja.

17. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2021.“ održava se od 16. do 18. lipnja.

foto: MUP

Tagovi: mine, minsko područje, protuminsko, razminiravanje, simpozij,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE