Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

‘Ćaća’ može na godišnji – Pripremno ročište za novo suđenje u slučaju Ina-Mol odgođeno do rujna

U Moskvi je bio. Svjetsko prvenstvo je prošlo. Ali, nije ljetovanje ... Samo mu je 'nebo granica' ...

Objavljeno 18.07.2018
Alan Srčnik

‘Ćaća se vraća’ – slogan je neimenovanog autora, a kojim Hrvatska zbija šale na račun bivšeg premijera Ive Sanadera. Ali, ‘Ćaća’ se zaista vraća – godišnjem odmoru. Jer, pripremno ročište za novo suđenje u slučaju Ina-Mol odgođeno je do rujna.

U Moskvi je bio. Svjetsko prvenstvo je prošlo. Ali, nije ljetovanje … Samo mu je ‘nebo granica’ …

PRIPREMNO ROČIŠTE

Pripremno ročište za suđenje Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u slučaju Ina-Mol odgođeno je do 17. rujna kako bi se prenumerirao opsežan spisi nastao spajanjem dviju optužnica.

Odgodu pripremnog ročišta u srijedu je zatražila Sanaderova obrana, ustvrdivši da zbog numeracije spisa nastalog spajanjem Sanaderove i Hernadijeve optužnice ne mogu vidjeti na kojoj se stranici nalaze određeni dokazi, a što je nužno kako bi mogli predložiti svoje dokaze i očitovati se Uskokovima. Podsjetili su i da se spis do lipnja ove godine nalazio na Vrhovnom sudu te da nisu upoznati s činjeničnim opisom optužnice protiv Hernadija.

HERNADI

I Hernadijeva obrana je ustvrdila da im nije dostavljena optužnica protiv Sanadera što im je također neophodno za predlaganje dokaza.

Nakon pripremnog ročišta Sanader nije želio ništa komentirati, a odvjetnici i Uskokova tužiteljica kazali su tek da je ročište odgođeno iz tehničkih razloga.

Na ročištu u ruju, kako se očekuje, obrana će, uz predlaganje dokaza, najvjerojatnije zatražiti da se dio spisa prevede na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski, a tvrdili su i da je riječ o presuđenoj stvari jer je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Krajem prošle godine Vrhovni sud ukinuo je rješenje kojim je zagrebački Županijski sud 30. svibnja 2017. privremeno prekinuo suđenje Sanaderu i Hernadiju, odlučujući o žalbama Uskoka i Hernadijeve braniteljice.

Hernadija, za kojim je bio raspisan i Europski uhidbeni nalog koji su neke države ignorirale, Uskok je optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave Mol-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

S obzirom da je Hernadi navodno dao mito prije gotovo 10 godina za njega u ovom slučaju krajem 2019. nastupa zastara, dok je za Sanadera, zbog primanja mita, rok za zastaru krajem 2029.

(Hina)

Tagovi: 'ćaća', ina-mol, pripremno ročište,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE