Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Vratio se s utakmice: Sanader na pripremnom ročištu za novo suđenje u slučaju Ina-Mol

Nastavlja se sudska drama 'Ćaće' ... A taman se vratio iz Moskve s finala SP-a, gdje ga je 'dohvatila' navijačica ...

Objavljeno 18.07.2018
Alan Srčnik

Još se nije stišala bura oko finala SP-a, a na kojem je bio i naš bivši premijer Ivo Sanader i gdje ga je spazila jedna naša navijačica i ‘uhvatila na zub’, a Sanader je ponovno na novinskim stupcima.

Nastavlja se sudska drama ‘Ćaće’ …

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu se pojavio na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje zbog primanja 10 milijuna eura mita od direktora MOL-a Zsolta Hernadija koji bi sa Sanaderom trebao dijeliti optuženičku klupu, ali je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski, a tvrdili su i da je riječ o presuđenoj stvari jer je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Krajem prošle godine Vrhovni sud ukinuo je rješenje kojim je zagrebački Županijski sud 30. svibnja 2017. privremeno prekinuo suđenje Sanaderu i Hernadiju, odlučujući o žalbama Uskoka i Hernadijeve braniteljice.

Hernadija, za kojim je bio raspisan i Europski uhidbeni nalog koji su neke države ignorirale, Uskok je optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave Mol-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

(Hina)

Tagovi: ina-mol, pripremno ročište, sanader,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE