Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Capak: Dinamika isporuke cjepiva protiv Covida-19 nezadovoljavajuća

"U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja, u ovom trenutku nemamo Pfizerovog cjepiva da proširujemo broj cijepljenih, nego čuvamo za drugo cijepljenje"

Objavljeno 22.01.2021
Ivona Amidžić

Ravnatelj Hrvatskog zavoda javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u petak kako nije zadovoljan dinamikom isporuke cjepiva protiv covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja.

“Nismo zadovoljni isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. Dodatno nam se otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine koje su kasnije smanjene “, izjavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, dodao je, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom cjepivom.

Pfizer je, kaže, smanjio isporuku za 30 posto u idućih mjesec dana.

Izvijestio je da je Moderna također odstupila od količine doza, dolazak cjepiva kasni tjedan dana, a obećano je da će iza 1. veljače isporučiti 11.000 doza cjepiva.

“U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja, u ovom trenutku nemamo Pfizerovog cjepiva da proširujemo broj cijepljenih, nego čuvamo za drugo cijepljenje”, rekao je Capak.

Registracija AstraZenecinog cjepiva očekuje se 29. siječnja te je obećana brza distribucija, a očekuju se i dodatne količine od EU koje su obećane nakon potresa.

Capak kaže kako veća procijepljenost opće populacije ovisi o isporuci cjepiva, no uz veće količine AstraZenecinog cjepiva i uz sve ostale tvrdi kako je moguće da do ljeta imamo veliku procijepljenost opće populacije.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je kako u Hrvatskoj trenutno imamo puno povoljniju epidemiološku situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa te Sisačko-moslavačku županiju koja je teško stradala pa sve to treba imati u vidu kada se razgovara o popuštanju mjera.

Naveo je kako Hrvatska u odnosu na prošli tjedan bilježi 21 posto manje novozaraženih. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka županija sa stopom od 428 zaraženih na 100.000, a najnižu Istarska sa 114,5 novooboljelih.

Udio pozitivnih među ukupno testiranima iznosi 12,3 posto te smo na 19. mjestu u EU. Dosad je cijepljeno 64.951 osoba a u Sisačko-moslavačkoj županiji njih 5863.

Markotić: S novim mutantima smo na početku kao prije godinu dana

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa koje se brže šire, a treća varijanta je krenula iz Brazila.

Treća varijanta virusa koja se pojavila u Brazilu razlikuje se od varijanti iz Velike Britanije i Južne Afrike. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijela kod osoba koje su razvile imunitet preboljevši bolest ili cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja, upozorila je Markotić.

Cijela Unija je složna da treba povećati sekvenciranje i praćenje pojava već otkrivenih mutante, jer je ovaj virus sklon mutacijama i traži nove načine širenja.

Vezano uz eventualno popuštanje epidemioloških mjera, pozvala je na izniman oprez. “Još uvijek je zimsko razdoblje i virus ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje”, rekla je.

Ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici kao i na smrtnost.

Iako cjepiva izgleda djeluju na soj iz Velike Britanije, treba pratiti i nove mutante te dijagnostičke testove prilagođavati novim varijantama, upozorila je Markotić.

Stav je Europske komisije da smo s ovim novim varijantama na početku kao prije godinu dana kada se pojavio koronavirus. Svi se nadaju da će postojeća cjepiva i testovi biti odgovarajući i za nove varijante, no moramo biti iznimno oprezni za sprječavanje njihova širenja, poručila je Markotić.

Božinović: Mjere će se definirati na sastanku u nedjelju

Načelnik stožera Davor Božinović odbio je odgovoriti na pitanje o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera, rekavši da će se u nedjelju o tom pitanju održati sastanak na kojemu će biti  članovi stožera i ministri.

“Ne mogu ništa reći jer će se tek na sastanku o svemu razgovarati”, rekao je Božinović.

Istaknuo je i kako ne postoji nacrt prijedloga o popuštanju mjera u ugostiteljstvu i turizmu koji je prethodnih dana problematizirala Nacionalna udruga ugostitelja.

Potvrdio je da se provode pojačane inspekcije u skijalištima i toplicama te izvijestio da je do sada naplaćeno 99 kazni za nenošenje maski i izdano 853 upozorenja.

Istaknuo je i da je EU je spremna pomoći financijski u sekvenciranju virusa u zemljama članicama.

“Cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem pet posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata”, poručio je Božinović.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: božinović, capak, cijepljenje, cjepivo, epidemiološke mjere, markotić, mutacija, virus,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE