Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Četvrti krug pregovora o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije

Vijeće EU-a nastavlja video konferencije, a zemlje članice nastavljaju popuštati mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa.

Objavljeno 01.06.2020
Marin Marić

Sljedeći tjedan se nastavljaju pregovori između Velike Britanije i EU-a, na kojima dosad gotovo da i nije bilo napretka. Velika Britanija bi se morala u lipnju izjasniti želi li tražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje istječe 31. prosinca 2020. godine.

Nema naznaka da London želi produljenje prijelaznog razdoblja, koje je predviđeno u ugovoru o razdruživanju kako bi se izbjegao nagli prekid veza i omogućilo potrebno vrijeme za pregovore o sporazumu o budućim odnosima.

Europski pregovorač za brexit Michel Barnier izjavio je u petak da je sporazum do kraja godine ipak moguć, ali da će do njega teško doći ako Ujedinjena Kraljevine ne uskoro ne pokaže realniji pristup.

“Britanci nisu razumjeli ili ne žele razumjeti da brexit ima posljedice za njih. Oni moraju pokazati u skoroj budućnosti više realizma ako žele uredno povlačenje s jedinstvenog tržišta i iz carinske unije”, rekao je Barnier.

S druge strane, britanski pregovarač David Frost kaže da će EU morati promijeniti svoju pregovaračku poziciju da bi se postigao sporazum jer bi u suprotnom Velika Britanija mogla napustiti pregovore.

Barnier odgovora da promjena pregovaračkih stajališta ne dolazi u obzir.

“Podsjetio bih da Velika Britanija napušta unutarnje tržište i carinsku uniju, ne napuštamo mi Veliku Britaniju. Treća zemlja, Velika Britanija, neće diktirati uvjete pristupa našem tržištu za svoju robu, usluge, podatke, radnike ili poduzeća”, rekao je Barnier.

Popuštanje mjera

Očekuje se da će u srijedu njemačka vlada dopustiti turistička putovanja izvan zemlje od 15. lipnja, odnosno povući upozorenje da se ne putuje.  Odluka će se odnositi na sve zemlje Europske unije i četiri pridružene zemlje šengenskog prostora, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Ta je odluka vrlo važna za hrvatski turizam, jer je Njemačka najveće emitivno tržište.

Minimalna plaća

Europska komisija bi trebala u srijedu pokrenuti drugu fazu konzultacija sa socijalnim partnerima – poduzećima i sindikatima – o pitanju pravedne minimalne plaće za radnike u EU-u. Prva faza pokrenuta je 14. siječnja.

Ovdje nije riječ o uvođenju univerzalne minimalna plaće u EU-u, jer je to u isključivoj nadležnosti Europske unije i Komisija ne može i ne želi nametati jedinstveni minimalac ili jedindstveni model dogovoranja minimalnih plaća. Cilj konzultacija je jačanje nacionalnih sustava, a u prvoj fazi konzultacija Komisija je željela dobiti odgovor od poduzetnika, sindikata i vlada treba li se EU uopće miješati u to pitanje.

Sljedeći tjedan predviđene su tri ministarske video konferencije. U utorak su na redu ministri zaduženi za sport,  u četvrtak je virtualni sastanak ministara pravosuđa, a u petak ministara unutarnjih poslova.

(Hina) xsv yrt

Tagovi: Brexit, eu, korona kriza, mjere oporavka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE