Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Crkva pokušava ispraviti “sistemske greške”

Biskupi bi trebali početi sami čistiti svoje redove, rekli su u petak vodeći kardinali u Vatikanu...

Objavljeno 22.02.2019
Antonela Verković

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga i Oswald Gracias iz Mumbaija govorili su drugog dana konferencije koju je papa Franjo sazvao kako bi se Crkva suprotstavila onome što je nazvao poplavom svećeničkog nasilja.

“Prošla nas je godina naučila da su za sistemske greške u sankcioniranju svećenika na svim razinama uglavnom krive pukotine u načinu na koji uzajamno djelujemo i komuniciramo”, rekao je Cupich.

Franjo u petak u Vatikanu nastavlja voditi summit o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece na kojemu se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Drugi dan četverodnevna summita prolazi u sjednicama na kojima se postavljaju pitanja i daju odgovori te dalje iznose svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja – da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera.

Na summitu se među ostalim svjedočenjima moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kad je imala 15 godina.

Ovaj summit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, među ostalima u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.

(Hina)

FOTO: EPA/GIUSEPPE LAMI

Tagovi: biskup, rimokatolička crkva, spolno zlostavljanje, vatikan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE