Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Diskriminacija crnaca “svakodnevna” u EU-u

U nekim europskim zemljama do 76 posto njih ne radi, ne školuje se ili ne osposobljava za rad, u usporedbi prema osam posto opće populacije.

Objavljeno 28.11.2018
Marko Leskovar

Crnci su suočeni sa “svakodnevnom” diskriminacijom diljem Europske unije, stoji u izvješću Agencije EU-a za temeljna prava objavljenom u srijedu.

Osobe afričkog porijekla žive u lošijim stanovima i teže dobivaju posao, a na ulici ih se vrijeđa na rasnoj osnovi i policija ih češće zaustavlja, stoji u izvješću.

Posebno su na poslu i na tržištu rada diskriminirani mlađi crni muškarci.

U nekim europskim zemljama do 76 posto njih ne radi, ne školuje se ili ne osposobljava za rad, u usporedbi prema osam posto opće populacije.

Oko 45 posto crnaca živi u pretrpanim stanovima, prema 17 posto ukupnog stanovništva, dok samo 15 posto posjeduje stan ili kuću, nasuprot 70 posto opće populacije.

Svaki treći crnac doživio je rasne uvrede u posljednjih pet godina, a njih 24 posto zaustavila je policija.

Agencija je pozvala članice Unije da donesu naputke za policijsko postupanje.

“Stvarnost je i sramotna i frustrirajuća: rasizam prema boji kože i dalje je svakodnevna pojava u EU-u”, rekao je direktor agencije Michael O’Flaherty.

Izvješće se odnosi na 12 zemalja članica EU-a, a izrađeno je na temelju informacija prikupljenih od 25.000 ljudi imigrantskog ili manjinskog porijekla, uključujući oko 6000 crnaca.

Tagovi: crnci, diskriminacija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE