Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Do kada će se Hrvatska “gušiti” u smeću? MOST ima odgovor!

Slaven Dobrović: Ozbiljno stanje okoliša je problem cijele Hrvatske

Objavljeno 07.11.2018
Lucija Tokić

Bjelodano je svim građanima da Hrvatska “muku muči” s gomilanjem raznog otpada. Posljedica je to neadekvatnog i neodgovornog zbrinjavanja smeća.

Osim toga, Hrvatska je dobila “po prstima” od Europske komisije koja je krajem rujna uputila rano upozorenje u kojem  izražava bojazan da Hrvatska, prema do sada viđenom, teško može postići 50 posto recikliranja do 2020. godine.

Upravo je to bio povod jučerašnjem okruglom stolu u organizaciji Mosta NL pod nazivom “Održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom” u HND-u, o kojem smo ranije pisali.

Referirajući se na svoju prezentaciju na temu “Upozorenje Europske komisije i slijedeći koraci” Slaven Dobrović oporbeni političar iz redova Mosta NL, u pogledu ove problematike je najbolje neovisno rješenje za komentar, a u uvjetima gdje je isti bivši ministar zaštite okoliša i prirode, odnosno okoliša i energetike, gdje je isti član Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i HGSS-a.

– Ozbiljno stanje okoliša odnosi se na to da je loša statistika u kontekstu odvajanja otpada. Problem je to cijele države, jer ako veliki gradovi ne čine ništa u pogledu ove problematike, ne možemo onda ništa drugačije očekivati od lokalnih jedinica samouprave, prirodno je da “veliki” daju primjer “malima”, tako je i s ovim pitanjem – rekao je Dobrović.

– Korijen sporog razvoja prema boljem, u okviru ovoga problema, je višeslojan. Dominante klijentelističke skupine svojim floskularnim parolama poput “ne brinite ništa, riješit ćemo taj problem” obmanjuju građane te na posljetku ne učine ništa. Osim toga, nužna je modernizacija svih ključnih elemenata brige o okolišu. Naši tenderi za gospodarenje otpadom ne odgovaraju zahtjevima današnjice. Potom, nužna je izgradnja sortirnica, Domaći primjeri dobre praske jesu Crikvenica i Krk, ta su mjesta odlično riješila pitanja odvajanja otpada. Između ostalog  su i izbacila zelene otoke, razvrstavanje otpada, najjednostavnije rečeno, obavlja se od “vrata do vrata” – objasnio je Dobrović.

– U principu u svim prilikama pokušavam biti optimističan, no očigledno je da je “na snazi” loša politika i da zbog toga Hrvatska teško može postići 50 posto recikliranja do 2020. godine. Zabrinjavajuća je činjenica to što su veliki gradovi, poput Splita i Zagreba, u pogledu zbrinjavanja otpada i recikliranja loše pozicionirani – zaključio je Dobrović.

Foto: Wikipedija (Vlada RH)

Tagovi: europska komisija, okoliš, recikliranje, slaven dobrović,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE