Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Dužnosnik ECA-e: Šume nam nestaju, potreban je bolji nadzor na razini EU-a

“Kada je riječ o prekomjernoj sječi, potrebno je koristiti satelite kako bismo vidjeli što se događa s europskim šumama i kako bismo ih zaštitili”

Objavljeno 10.11.2021
Ivona Amidžić

Problem prekomjerne sječe šuma u Hrvatskoj, ali i EU-u, može se riješiti većim angažmanom centra za praćenje stanja na razini EU-a, uz fondove kojima će se osigurati sredstva za zaštitu šuma, rekao je EU-ov dužnosnik nadležan za prirodne resurse Peter Welch.

“Kada je riječ o prekomjernoj sječi, potrebno je koristiti satelite kako bismo vidjeli što se događa s europskim šumama i kako bismo ih zaštitili”, rekao je Peter Welch, direktor prvog vijeća Europskog revizorskog suda (ECA) za održivu uporabu prirodnih resursa, na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

“Centar za praćenje mora odigrati veću ulogu i netko mora o tome nešto reći na razini EU-a. Mislim da je najveća uloga na samim zemljama članicama, ali i netko u Bruxellesu mora pogledati te satelitske snimke i postaviti pitanje o tome što se događa”, rekao je Welch.

Naveo je da je problem prekomjerne sječe, odnosno neadekvatnog nadzora iskorištavanja šuma, prisutan i drugdje u EU-u.

“Naše šume nestaju i to je zastrašujuće”, rekao je Welch i dodao da su osim boljeg načina praćenja potrebni i fondovi za zaštitu šuma.

Upozorio je i na problem gospodarenja vodom no smatra da u Hrvatskoj opskrba vodom “nije toliki problem”..

“Puno je područja u EU-u koja imaju probleme u opskrbi vodom, a obično su to upravo poljoprivredna područja, primjerice veći dio Italije, veliki dio Španjolske, brojni dijelovi Njemačke. Cilj EU-a je da se ta područja značajno smanje do 2030.”, istaknuo je Welch.

Welch je na sjednici Odbora za poljoprivredu sjednici održao prezentaciju o ulozi i značaju Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU-a u staroj i novoj financijskoj perspektivi.

Dužnosnik EU-ovog suda je rekao su potrebne reforme koje će omogućiti poljoprivrednicima da budu manje ovisni i samostalniji u svojoj proizvodnji.

Za vrijeme provedbe prošlog ZPP-a došlo je, kako navodi, do nekih pozitivnih trendova: smanjile su se ekonomske razlike između ruralnih i urbanih područja, iako u različitoj mjeri ovisno o zemlji. U ruralnim područjima došlo je i do veće diversifikacije gospodarstva.

S druge strane, rješavanje klimatskih i okolišnih pitanja je jako sporo, upozorio je Welch, a upravo je poljoprivreda u tome ključna. Cilj EU-a bio je da 20 posto svoga budžeta usmjeri na klimatsko djelovanje, a pola toga iznosa namijenjeno je trošenju kroz ZPP.

“50 posto štetnih emisija generira stočarska proizvodnja, za više od trećinu emisija krivac su kemijska gnojiva. Povećanje grla stoke u nekim područjima je vrlo veliko i to je jedan od razloga našeg neuspjeha u smanjenju štetnih emisija”, navodi Welch.

Provedba nove Zajedničke poljoprivredne politike započet će 2023, a “bit će usmjerena prema postizanju rezultata, pravednijoj raspodjeli potpora, prema malim i srednjim poljoprivrednicima, očuvanju bioraznolikosti s povećanom okolišno-klimatskom ambicijom i jačanju ekološke poljoprivrede”, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: eu, fondovi, nestanak, praćenje, prekomjerna sječa, sateliti, sječa, šume,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE