Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

EK poziva AstraZenecu da ispuni svoju “ugovornu i moralnu” obvezu vezanu za isporuku cjepiva

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna...

Objavljeno 28.01.2021
Ivona Amidžić

Europska komisija (EK) pozvala je u srijedu britansko-švedsku farmaceutsku tvrtku AstraZenecu da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu i isporuči Europi ugovorene doze cjepiva protiv covida-19.

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a tvrtka je u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

“Mi smo potpisali ugovor za proizvod koji tada nije postojao i koji još ni danas nije odobren za uporabu. Potpisali smo ga bismo omogućili tvrtki da izgradi proizvodne kapacitete kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza cjepiva da ih se može isporučiti na dan odobrenja”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Odbacila je argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave Astrazenece Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

“Takvo stajalište nije korektno ni prihvatljivo. Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da tvrtka preuzme obvezu da proizvede određenu količinu doza cjepiva i prije odobrenja za uporabu. Odbacujem logiku ‘tko prvi dođe njegovo je’, to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor”, istaknula je povjerenica.

Prema izvorima iz EK, AstraZeneci je odobren iznos od 336 milijuna eura, od čega je već dobar isplaćen.

Kyirakides je rekla da se ta kompanija ugovorom obvezala da će cjepivo isporučiti iz svoja četiri proizvodna pogona, dva u Velikoj Britaniji i dva u EU-u. “U ugovoru nema odredbe o prioritetu i nema hijerarhije”, rekla je.

Novi sastanak predstavnika Komisije, država članica i predstavnika AstraZenece predviđen je večeras u 18.30.

“Pozivam AstraZenecu da se u potpunosti angažira na izgradnji povjerenja, da dostavi potpune informacije i ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu”, istaknula je povjerenica.

EK je također zatražila od tvrtke odobrenje da se objavi potpisani ugovor, koji je zaštićen odredbom o povjerljivosti.

Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrdi da pod stresom reagiraju loše. “Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni”.

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva, koje naziva “dječjim bolestima.”

Rekao je da proizvodnja “u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti”, a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog “kasnog potpisivanja ugovora”.

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Probleme u “povećanju” proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

“Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće”, rekao je.

“Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti.”

“Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje.

Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje”.

Naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”.

AstraZeneca je u priopćenju u srijedu objavila da je “svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujći naš ugovor s Europskom komisijom”.

“S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora cjepivo proizvedeno u svakom opskrbnom lancu planirano je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće”, dodala je AstraZeneca.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: astrazeneca, cijepljenje, cjepivo, eu, farmaceutska tvrtka, ugovor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE