Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Erdogan kritizirao Boltonove izjave, izbjegao sastanak

Erdogan je članove Trumpove administracije optužio da pokušavaju "zamutiti" jasno razumijevanje dviju zemalja oko povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

Objavljeno 08.01.2019
Marko Leskovar

Turski predsjednik Tayyip Erdogan obrušio se u utorak na američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona zbog zahtjeva da Turska ne smije naškoditi kurdskim borcima u Siriji, optuživši ga da komplicira plan predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz te zemlje.

Erdogan je rekao da je Bolton, koji se u utorak u Ankari sastao s turskim dužnosnicima ali ne i s Erdoganom, “učinio veliku grešku” postavljajući uvjete za turske vojne aktivnosti nakon odlaska Amerikanaca iz Sirije.

Izjave koje je Bolton dao u nedjelju u Izraelu “nama su neprihvatljive i ne možemo ih podnijeti”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari. “John Bolton je teško pogriješio”, dodao je.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon razgovora Trumpova savjetnika i visokog turskog dužnosnika u Ankari koji su ocijenjeni “produktivnima”.

Bolton je u nedjelju tijekom boravka u Izraelu rekao da će povlačenje Sjedinjenih Država iz Sirije koje je Donald Trump najavio prošlog mjeseca, biti uvjetovano davanjem jamstva za sigurnost Kurda, partnera Washingtona.

SAD pomaže kurdskoj miliciji Postrojbama narodne zaštite (YPG) u borbi s džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS).

No Turska smatra YPG, kao i IS, “terorističkom” organizacijom i već tjednima prijeti ofenzivom na njegove položaje istočno od Eufrata.

“Iako su oni teroristi, neki kažu: ‘Ne dirajte ih, oni su Kurdi’ (…) Mogu isto tako biti Turci, Turkmeni ili Arapi. Odakle god bili, mi ćemo učiniti što moramo, jer su teroristi”, istaknuo je turski predsjednik.

“Uskoro počinjemo djelovati kako bismo neutralizirali terorističke skupine u Siriji”, upozorio je.

Erdogan je članove Trumpove administracije optužio da pokušavaju “zamutiti” jasno razumijevanje dviju zemalja oko povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

“Različiti glasovi počeli su dolaziti iz različitih dijelova administracije”, rekao je Erdogan.

Tagovi: erdogan, is, turska, YPG,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE