Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Erdogan: Turska neće imati što raditi u Manbidžu kad YPG ode

Sirijski Kurdi koji su bili važan saveznik SAD-u, sada se okreću režimu u Damasku tražeći zaštitu od turske ofenzive. Kurdi su uspostavili krhku autonomiju na teritorijima koje nadziru na sjeveru zemlje, piše agencija AFP. 

Objavljeno 28.12.2018
Marko Leskovar

Turska neće imati što raditi u sirijskome gradu Manbidžu kad “terorističke organizacije” napuste to područje, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak, nekoliko sati nakon što je sirijska vojska ušla u taj grad.

Erdogan je zaprijetio napadom na Manbidž kako bi iz njega istjerao kurdsku miliciju YPG, koju smatra terorističkom organizacijom, a ministarstvo obrane poručilo je da YPG nema pravo tražiti pomoć sirijskog režima.

Ranije u petak sirijska vojska rekla je da je ušla u Manbidž prvi put u nekoliko godina pošto je YPG pozvao Damask da zaštiti grad od prijetnje turskih napada. Sirijska vojska je u priopćenju zajamčila “punu sigurnost svim sirijskim državljanima i drugima koji su u tom području”.

Erdogan je signalizirao da se Turskoj ne žuri izvesti operaciju.

“U trenutnoj situaciji i dalje podupiremo integritet sirijskog teritorija. Ta područja pripadaju Siriji. Jednom kad terorističke organizacije napuste to područje, nećemo imati što ondje raditi”, rekao je Erdogan novinarima nakon molitve u petak u Istanbulu.

“Ne radi se samo o Manbidžu, namjeravamo izbaciti sve terorističke organizacije u regiji. Naš glavni cilj je da ondje YPG dobije potrebnu lekciju”, rekao je Erdogan.

“Terorističke organizacije YPG/PKK koje nadziru tu zonu silom oružja nemaju pravo govoriti u ime lokalnog stanovništva ili pozivati bilo koju stranu”, poručilo je ranije tursko ministarstvo obrane.

Upozorilo je sve stane da “se suzdrže od bilo kakvog provokativnog čina”.

Turska ne čini razliku između sirijskog YPG-a i PKK-a koji djeluje u Turskoj već obje te kurdske organizacije smatra terorističkima.

YPG je predvodnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su osvojile Manbidž 2016. protjeravši džihadističku skupinu tzv. Islamsku državu i to je bila prekretnica u ratu protiv džihadista predvođenog Sjedinjenim Državama.

Sirijski Kurdi koji su bili važan saveznik SAD-u, sada se okreću režimu u Damasku tražeći zaštitu od turske ofenzive. Kurdi su uspostavili krhku autonomiju na teritorijima koje nadziru na sjeveru zemlje, piše agencija AFP.

Ta područja, na kojima su velika naftna polja, čine 30 posto Sirije, prema podacima nevladine udruge Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Tagovi: erdogan, Sirija, turska, YPG,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE