Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

EU uveo sankcije protiv pojedinaca i pravnih osoba u šest država

Radi se o kršenju ljudskih prava, a sankcije uključuju zabranu putovanja u Europsku uniju i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama

Objavljeno 23.03.2021
Ivona Amidžić

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a odlučili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu uvesti sankcije protiv 11 pojedinaca i četiri pravne osobe zbog kršenja ljudskih prava u šest država.

EU uvodi sankcije protiv četiri osobe i javnog ureda za sigurnost u Kini zbog kršenja prava Ujgura, muslimanske manjine u toj zemlji.

U Libiji su sankcionirane dvije osobe zbog ubijanja i protjerivanja ljudi, u Rusiji su kažnjene dvije osobe zbog mučenja i represije prema osobama iz LGBTI populacije i protiv političkih protivnika u Čečeniji.

U Južnom Sudanu sankcionirana je jedna osoba i u Eritreji također jedna zbog mučenja i ubijanja.

Ove sankcije čini isti paket s odlukom o sankcioniranju četvero predstavnika ruskog ministarstva pravosuđa i policije zbog zatvaranja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, o čemu je odluka donesena početkom ovoga mjeseca.

Sve te sankcije donesene su u skladu s novim okvirom EU-a za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki.

Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Sankcije uključuju zabranu putovanja u Europsku uniju i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: eu, kršenje, ljudska prava, sankcije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE