Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

GlasDalmacije.hr: Svako se jutro ustaje, popravlja ribarske mreže, a uskoro ulazi u 104. godinu života

Najstariji Hvaranin prvi put je kod liječnika otišao s 96 godina, a otkriva i svoj recept za dugovječnost i vitalnost

Objavljeno 18.03.2019
Lucija Tokić

Najstariji Hvaranin prvi put je kod liječnika otišao s 96 godina, a njegov recept za dugovječnost i vitalnost jest život u miru i skladu s ljudima i prirodom i još neke važne stvari, prenosi Glas Dalmacije.

Stanovnici Starog Grada, kada je riječ o Andriji Petriću Musetu, pitaju se od kojeg li je materijala skovan. Svako se jutro ustaje, popravlja ribarske mreže, čita novine i predvečer karta u “Ploči”.

Početkom svibnja ulazi u 104. godinu života.

Za pobjedu treba imati dobre karte, ali isto tako je neophodno znanje i iskustvo. U suštini, treba dobro surađivati sa svojim suigračima, rekao je Petrić Muset.

Za recept za dugovječnost i vitalnost kaže da je bitan život u miru i skladu s ljudima i prirodom te dodaje da i danas može dobro pojesti, ali kad je o hrani riječ najvažnije je znati granicu. Treba biti umjeren, baš kao i u piću, ne treba pretjerivati, te se tako svakome može posrećiti da doživi stotu.

Obitelj mu je na prvome mjestu. Više od 70 godina živi sa svojom suprugom Marijom Petrić s Brača, koja je također zakoračila u devedesete. Imaju tri sina i kćer, a sada su tu još brojna unučad i praunučad.

Tijekom života bavio se ribarstvom, i to više od 60 godina, dok je izvan posla najviše uživao u pčelarstvu i lovstvu.

Ljudi iz njegova društva napominju da je bio najbolji lovac na kune, a nije ih štedio jer spadaju u štetočine. Tada je bila velika potražnja za krznom pa je od zarade obnovio i dogradio obiteljsku kuću na dva kata.

Za sveukupan doprinos razvoju lovstva, kao počasni član Lovačke udruge otoka Hvara, dobitnik je posebnog priznanja sa zahvalnicom, što su svojom nazočnošću uveličali i izaslanici Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: Andrija Petrić Muset, hvar, najstariji stanovnik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE