Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Grad Osijek će s pola milijuna kuna parovima sufinancirati troškove pomognute oplodnje

Zahtjev se već od danas može podnijeti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo za završene postupke od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.

Objavljeno 18.03.2021
Darija Kovačić

Grad Osijek među rijetkim je gradovima koji osim klasičnih potpora za novorođeno dijete – dijeli i potpore posvojiteljima, a od ove godine, kao prvi grad u Hrvatskoj, kreće i s novom demografskom mjerom – financijskim potporama mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju.

Za tu mjeru u proračunu Grada Osijeka osigurano je pola milijuna kuna, a bračni ili izvanbračni parovi u tekućoj će godini moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje.

Ova demografska mjera već je ranije pobudila veliki interes javnosti, a danas ju je i službeno predstavila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknuvši kako je Grad Osijek, s obzirom na visoke troškove medicinski pomognute oplodnje, prepoznao potrebu pružanja potpore obiteljima koje pokušavaju ostvariti svoju želju za roditeljstvom.

– Želim Osječankama i Osječanima koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze kroz postupke pomognute oplodnje reći da smo tu, da razumijemo želju za roditeljstvom i da želimo pomoći. Prvi smo grad koji je učinio iskorak s ovom konkretnom demografskom mjerom i vjerujemo da ćemo potaknuti i druge gradove u Hrvatskoj da krenu ovim putem – izjavila je zamjenica Gamoš.

Grad Osijek ovom će mjerom sufinancirati troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području grada Osijeka u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše s 9000 kuna. Osim toga, u iznosu od 50 posto ukupnih troškova a najviše sa 7500 kuna sufinancirat će i troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Prema riječima osječke dogradonačelnice, Gradu želi nastaviti ali i poboljšati pozitivan demografski trend. Naime, podatci relevantnih javnih izvora pokazuju kako je Grad Osijek rekorder po broju novorođene djece u 2020. godini, dok se temeljem broja zahtjeva za naknade za novorođenčad procjenjuje kako je prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba.

– Nije riječ o slučajnosti, riječ je o kontinuiranom kreiranju i provođenju više različitih, horizontalnih i vertikalnih mjera. Grad Osijek godišnje izdvaja oko 60 milijuna kuna za različite mjere koje doprinose ovoj odličnoj priči: mjere iz područja gospodarstva, obrazovanja, socijalnih usluga, predškolskog odgoja, stanogradnje i drugih. Sve su to mjere koje Grad kontinuirano provodi i poboljšava iz godine u godinu, povećavajući sredstva i uvodeći nove mjere, kao što je i sufinanciranje MPO postupaka. Osijek je grad ugodnog života, pozitivnog demografskog trenda, pozitivne planske pronatalitetne politike, kontinuiranog rasta zaposlenih i rastućeg trenda doseljenih – naglasila je Gamoš.

Predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju doc. dr. sc. Andrijana Muller zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala ovaj problem te istaknula kako je Klinika prirodni saveznik u provedbi ove mjere.

– Zadnjih pet godina intenzivno radimo na poboljšanju naših rezultata, organizacije, edukacije i opremanja. Naša statistika pokazuje da od svih parova koji se liječe kod nas, nekih 30 do 40 posto su parovi iz Osijeka i okolice. Prošle godine smo konačno zabilježili porast broja novorođene djece i uspjeli zaustaviti trend pada novorođenih u Osijeku, tako da u odnosu na 2019. godinu bilježimo 70 poroda više. Velik broj njih ostvarilo je roditeljstvo uz pomoć umjetne oplodnje – kazala je dr. Muller te dodala kako je Grad Osijek u više navrata surađivao s Klinikom, a sada i donirao 200 000 kuna za kupovinu ultrazvučnog aparata.

Voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju prof. dr. sc. Siniša Šijanović podsjetio je kako Zavod više od 20 godina obavlja medicinski pomognutu oplodnju te kako su unazad pet godina uložili 5 milijuna kuna u ljudstvo i opremu, u čemu je pomogao i Grad Osijek.

– Rezultat toga je povećani broj postupaka medicinski pomognute oplodnje. Uspješnost po svježem embrio transferu je 31 posto, a po odmrznutom embrio transferu 50 posto. To znači da smo za nijansu bolji od hrvatskog prosjeka – rekao je dr. Šijanović dodajući kako nema razloga da parovi odlaze u druge centre jer osječki Zavod ima visoki standard, kvalitetu i rezultate.

Predstavnik privatne ginekološke ordinacije dr. Siniša Matković potvrdio je kako je parovima koji prolaze postupak umjetne oplodnje potrebna i psihološka i financijska pomoć te ocijenio kako uz ovu mjeru ,,gledamo u bolju budućnost”.

– Puno parova ima problem s humanom reprodukcijom i zaista je ogroman problem to sve skupa zbrinuti i organizirati. Mislim da smo svake godine sve bolji, nastojimo zadovoljiti potrebe i ljudima riješiti ovaj problem što prije. Svjesni smo da je postupak strahovito frustrirajući jer zahtjeva puno truda i emocija i jednostavno troši ljude na svakom planu. Vjerujem da će ove mjere pomoći da se to što lakše i bolje riješi – zaključio je dr. Matković.

Pravo na sufinanciranje troškova u okviru ove mjere imaju punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, državljani Republike Hrvatske. Podnositelj zahtjeva mora imati neprekidno prijavljeno prebivalište u Gradu Osijeku najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva, a bračni ili izvanbračni partner u trenutku podnošenja zahtjeva.

Zahtjev se već od danas može podnijeti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo za završene postupke od 1. siječnja do 31. prosinca 2021., i zaprimat će se sve do iskorištenja sredstava planiranih za 2021. Sve informacije o postupku isplate potpore za troškove medicinski pomognute oplodnje dostupne su OVDJE.

Foto: Grad Osijek

 

Tagovi: grad osijek, medicinski pomognuta oplodnja, obitelj, parovi, sufinanciranje, troškovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE