Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

HAZU daje potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv Covida-19

Preporučljivo je i prioritetno procijepiti sve profesionalce koji su pri obavljanju svojih poslova izloženi mnogostrukim međuljudskim kontaktima...

Objavljeno 08.01.2021
Ivona Amidžić

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) izrazio je u petak potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv COVID-a 19 i pozvao zdravstvene radnike da se cijepe.

„Na temelju dostupnih i dostatnih znanstvenih podataka tvrdimo da su postojeća cjepiva koja već jesu ili će uskoro biti odobrena u Republici Hrvatskoj visoko učinkovita i sigurna za masovnu primjenu u svih građana s definiranom indikacijom. Podržavamo nacionalni plan cijepljenja protiv koronavirusne bolesti, koji će se najprije provesti u zdravstvenih djelatnika i građana u kojih postoji najveći rizik za teži oblik koronavirusne bolesti, a to su starije osobe i bolesnici s kroničnim bolestima.”, priopćeno je iz  HAZU-a

Podsjećaju da je također preporučljivo prioritetno procijepiti i sve profesionalce koji su pri obavljanju svojih poslova izloženi mnogostrukim međuljudskim kontaktima, a potom i što veći udio opće populacije.

Kada se na taj način postigne procijepljenost u 70-80 posto populacije, stvorit će se toliko željeni uvjeti za okončanje epidemije i povratak u normalan život, poručili su iz Razreda za medicinske znanosti HAZU-a.

Dodaju kako se pridružuju javnozdravstvenoj kampanji za cijepljenje zdravstvenih radnika protiv COVID-a 19, koju su pokrenule Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara.

Razred za medicinske znanosti HAZU pridonosi širenju znanja o pandemiji Covida-19

Iz HAZU ističu da Akademija i njen Razred za medicinske znanosti izravno i neizravno pridonose širenju znanja i umanjivanju posljedica pandemije Covida-19, nastojeći na jasan i relevantan način prikazati i kritički razmotriti znanstvene činjenice, epidemiološku situaciju i kliničku praksu vezano uz pandemiju.

Podsjećaju da je upravo u HAZU 14. veljače 2020., 11 dana prije nego je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze, održan prvi znanstveni skup o koronavirusu pod nazivom ‘Novi koronavirus iz Kine – Biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike’.

Nadalje, 17. ožujka 2020. Hrvatska akademija javnosti se obratila posebnom izjavom s preporukama za suočavanje s pandemijom.

Članci vezani uz koronavirus objavljeni su u dva ovogodišnja broja časopisa ‘Rad’ koji izdaje Razred za medicinske znanosti, a Zavod za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci od rujna do prosinca 2020. organizirao je čak šest simpozija pod nazivom Covid-19 Messages.

Skup o koronavirusu kod životinja i o ulozi veterinarske struke u pandemiji u studenom 2020. organizirao je Odbor za animalnu i komparativnu patologiju HAZU, a u prosincu je u organizaciji Razreda za medicinske znanosti  održan e-simpozij ‘Covid -19 – danas i sutra: medicinski aspekti’,  na kojem su vodeći medicinski stručnjaci za ovu problematiku raspravljali o aktualnom stanju vezanom uz pandemiju koronavirusa i njegovo suzbijanje, izvijestio je glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU.

Jučer su se javno pred kamerama cijepili predsjednik Republike Zoran Milanović i članovi Vlade RH koji nisu preboljeli Covid-19, a prije nekoliko dana na konferenciji Stožera civilne zaštite javno se se cijepili i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i načelnik Stožera CZ potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, COVID-19, HAZU, koronavirus, zaraza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE