Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Hrvatski đakon iz Muenchena osuđen zbog silovanja maloljetnice

Đakon hrvatske katoličke misije u Muenchenu osuđen je zbog silovanja 15-godišnje ministrantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine

Objavljeno 01.02.2019
Ivona Amidžić

Đakon hrvatske katoličke misije u Muenchenu osuđen je zbog silovanja 15-godišnje ministrantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, prenose njemački mediji u petak.

“Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti čitav svoj život“, rekao je sudac općinskog suda u Muenchenu Robert Grain nakon izricanja presude.

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja, nije u stanju dati iskaz. Za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude je pušten kući.

Šezdesetšestogodišnji đakon, koji od odlaska u istražni zatvor ne obavlja svoju dužnost, je osim toga osuđen obitelji žrtve isplatiti odštetu u visini od 10.000 eura. Daljnjih 5.000 mora platiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji. Isto tako sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.

Javnost nezadovoljna posljedicama za počinitelja

“Dogovor je u korist žrtve“, rekla je državna odvjetnica Melanie Richter obrazlažući presudu koja je u dijelu javnosti dočekana s ogorčenjem.

Osuđeni je nakon izricanja presude molio za oprost „nečega što se ne može oprostiti“. Roditelji žrtve su odbacili ispriku i zatražili „pravednu kaznu“ za počinitelja.

Njemački mediji pišu o tomu kako je nakon izlaska iz sudnice „s osmjehom na licu i u društvu prijatelja upalio cigaretu i otišao kući kao slobodan čovjek“.

U obrazloženju presude, sudac Grain je ukazao i na loše stanje žrtve nakon silovanja u svibnju prošle godine.

“Žrtva je u lošem stanju i to je vaša krivnja. Ona je svoje prve seksualne kontakte morala proživjeti s gotovo 50 godina starijim muškarcem. To će ju pratiti čitav život“, rekao je sudac.

Kazneno djelo je počinjeno prošle godine 1. svibnja tijekom jednog izleta hrvatske misije u Nuernberg. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauk i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna ministrantica imala „posebno povjerenje“, prvo ju je počeo dirati po grudima a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo podalje do jednog dječjeg igrališta, gdje ju je i silovao.

Žrtva, koja u krugu prijatelja slovi kao plaha i povučena, je nakon izleta doživjela živčani slom te se otada nalazi u psihijatriji.

Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk koji se poziva na Nadbiskupiju Muenchen, u čijoj nadležnosti djeluje Hrvatska katolička misija, postoji sumnja da je 66-godišnji đakon počinio još dva djela seksualnog napastovanja maloljetnica.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: đakon, maloljetnica, Muenchen, silovanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE