Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

HZJZ: Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

EMA i ECDC podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Objavljeno 13.12.2021
Ivona Amidžić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. EMA i ECDC stoga pozivaju građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno.

Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

U EU-u su trenutno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: booster doza, cijepljenje, cjepiva, hzjz, preporuke, treća doza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE