Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Irska strahuje da UK želi napisati sasvim novi sporazum o brexitu

"Dublin je sada zabrinut jer se čini da London pokušava sastaviti novi Protokol i ne zadovoljava se samo određenim fleksibilnostima koje bi vrijedile tijekom tehničkih pregovora s EU"

Objavljeno 17.05.2021
Ivona Amidžić

Irska je izrazila zabrinutost da britanski premijer Boris Johnson ide za tim da potpuno izmijeni dijelove brexita o kontrolama u Sjevernoj Irskoj, javlja nacionalna televizija RTE u ponedjeljak pošto je London rekao da sporazum više nije održiv.

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije početkom godine, uvedene su kontrole za neku robu koja odlazi iz ostalog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku budući da ta pokrajina Ujedinjenog Kraljevstva graniči s članicom EU-a Irskom.

Johnson je u pregovorima obećao da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske kao rezultat brexita te da će se nastaviti neometano kolanje roba između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Britanija je u ožujku jednostrano produljila grace period za neke kontrole kako bi na najmanju moguću mjeru svela prekide u opskrbi, ali Bruxelles smatra da ona time krši odredbe sporazuma o brexitu.

“Dublin je sada zabrinut jer se čini da London pokušava sastaviti novi Protokol i ne zadovoljava se samo određenim fleksibilnostima koje bi vrijedile tijekom tehničkih pregovora s Europskom komisijom”, javlja RTE.

Britanski pregovarač David Frost rekao je prošli tjedan da Protokol za Sjevernu Irsku neće biti dugoročno održiv.

Britanija predlaže postupno uvođenje kontrola na prehrambene proizvode na novoj granici u Irskom moru koje bi se provele u četiri faze od listopada, piše BBC na temelju dokumenta koji je London podijelio s EU o primjeni brexita.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: boris johnson, Brexit, dublin, eu, irska, sjeverna irska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE