Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Jesu li se obični dupini vratili u Jadran?

Stručnjaci Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja zapazili su skupinu od više od 50 dupina. Proveli su s njima nešto više od dva sata prikupljajući podatke o njihovu ponašanju i fotografije za identifikaciju.

Objavljeno 25.07.2018
Antonela Verković

Dugi niz godina o ”neuobičajenim” životinjskim vrstama u Jadranskom moru bilježe se razne informacije. Gotovo svake godine na ljetovanju strahuje se od pojave morskih pasa, oko kojih često kruže dojave. Dupini su izrazito prijateljski nastrojene životinje, obično nema potrebe za strahom. Ipak, preko 800 ih je ubijeno jer su ih ribari smatrali štetočinama. Ali ipak, možda nam se vrate?!

Stručnjaci Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja zapazili su skupinu od više od 50 običnih dupina, najveću nakon što su prije više desetljeća nestali iz Jadrana, ali unatoč tome ne mogu tvrditi da se radi o njihovom trajnom povratku u naše more.

Tijekom redovnog monitoringa dobrih dupina koji Institut Plavi svijet provodi na području sjeverne Dalmacije u suradnji s Parkom prirode Telaščica i Nacionalnim parkom Kornati, istraživači su u srpnju zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina oko dvije milje zapadno od otočića Mana u području Kornata, priopćeno je u srijedu.

DUPINI U JADRANU

Istraživači, koji su s dupinima proveli nešto više od dva sata, tijekom kojih su prikupljali podatke o njihovu ponašanju i fotografije potrebne za foto-identifikaciju, rekli su da su u skupini su bili mladunci, među kojima i jedan novorođeni. Bili su dobro raspoloženi, povremeno plivali velikom brzinom, te se približavali plovilu i plivali u pramčanom valu, kaže se u priopćenju.

Iako povremeno pojavljivanje dupina ne znači da se vrsta vratila u Jadran, njihovo češće pojavljivanje može upućivati da obični dupini pronalaze uvjete za kratkotrajni boravak. Nešto manje skupine od 20-30 običnih dupina u blizini Dugog otoka zabilježene su i tijekom ljeta 2015. i 2016. Ponovno pojavljivanje skupine u kojoj su bili i mladunci daje nadu da bi se vrsta jednog dana mogla vratiti u Jadran.

U Jadranu ih više nema zbog industrijskog ribolova, zagađenja mora i promjena u okolišu uzrokovanih globalnim zatopljenjem i pojavom novih vrsta.

Istrebljivanje je eskaliralo 50-tih godina prošlog stoljeća, kad je uglavnom na području sjevernog Jadrana ubijeno gotovo 800 dupina, koji su tijekom 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća nestali iz Jadrana, rekao je predsjednik Instituta Plavi svijet Draško Holcer.

Obični dupini suočavaju se sa sličnim problemima diljem Sredozemlja. Danas je vrsta u većem broju prisutna samo još u Alboranskom moru, području oko Malte i u nekim dijelovima Egejskog mora, kaže Holcer.

(Hina)

Tagovi: dupini, Jadransko more, Veli Lošinj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE