Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Kako će izgledati naši budući posjeti kafićima i restoranima?

Nema starog načina ručanja u restoranima ni na vidiku...

Objavljeno 07.05.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio detaljne preporuke za ugostiteljske objekte. U svakom je slučaju potrebno održavati fizički razmak između svih ljudi u prostoru, bili oni zaposlenici ili kupci.

Detaljne upute pročitajte ovdje.

Organizacija rada

Radno vrijeme moguće je od 6 do 23 sata, stolovi moraju biti prazni do dolaska gostiju, pribor se servira kada gosti sjednu. Jelovnik držati samo na ulazu u plastificiranom obliku.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Stolovi moraju biti udaljeni minimalno 1,5 metara tako da su sve skupine gostiju međusobno udaljene 1,5 metar od svih drugih skupina ljudi.

Posluživanje hrane i pića

Moguće je u objektu uzeti piće ili hranu koju će posjetitelj iznijeti van. Mora se poštovati razmak od 1,5 metara između ljudi ako stoje u redu. Nije dopušteno zadržavanje za šankom. Svaki zaposlenik ima svoje određene stolove kako bi se spriječilo miješanje svih gostiju i zaposlenika.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja

Obavezan razmak od 1,5 metara između posjetitelja, naročito tijekom posluživanja buffeta, osim ako se radi o obitelji

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Svim zaposlenicima uvijek treba biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo. Preporučuje se održavati razmak od 1,5 metara između drugih zaposlenika i posjetitelja. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu. Poticati beskontaktno plaćanje.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda

Prati ruke toplom vodom i sapunom što ćešće. Dezinficirati ruke. Provjeravati prostor i ne koristiti klimatizacijske uređaje.

Nakon odlaska svake skupine gostiju

Stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Zabranjuje se korištenje zajedničkih novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Posjetiteljima treba osigurati dezinfekcijsko sredstvo s pripadajućom obavijesti. Obavijestiti o držanju razmaka od 1,5 metra.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika

Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao.

Maske za lice

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su ovdje.

Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.

foto: pixabay

Tagovi: hzjz, mjere, restoran, ugostitelji, upute,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE