Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kako sad’ to!? Orban veli: stabilnost Turske preduvjet je sigurnosti Mađarske

Nakon osjetljivog državnog posjeta Njemačkoj turskog predsjednika srdačno je dočekao premijer Orban koji se zauzeo za "stratešku suradnju" EU-a i Turske

Objavljeno 09.10.2018
Alan Srčnik

Povijest je očito jedno, sadašnjost sasvim drugo … Jer, nekada su Hrvati zaustavljali Turke na putu prema Mađarskoj, a sada Orban veli: stabilnost Turske preduvjet je sigurnosti Mađarske …

Sigurnost Mađarske i stabilnost Turske izravno su povezane jer stabilna Turska i njezina vlada preduvjeti su za to da Mađarska ne bude ni na koji način ugrožena migracijom, rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u ponedjeljak u Budimpešti.

Nakon osjetljivog državnog posjeta Njemačkoj turskog predsjednika srdačno je dočekao premijer Orban koji se zauzeo za “stratešku suradnju” EU-a i Turske.

Orban je među prvima čestitao Erdoganu na reizboru u srpnju i među rijetkim je europskim čelnicima koji su došli u Ankaru na svečanu prisegu na početku njegova drugog mandata.

“Stabilnost Turske je jamstvo naše sigurnosti”, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

U interesu je Mađarske da Turska ostane snažna i sposobna održati mir u regiji, prenosi agencija.

“Stabilna turska vlada i stabilna Turska preduvjeti su za to da Mađarska ne bude ni na koji način ugrožena migracijom”, rekao je Orban.

Izrazio je zahvalnost Turskoj na tomu što je prihvatila više milijuna izbjeglica, a Erdoganu jer je “potpuno poštovao” sporazum Turske i Europske unije.

Kritički je govorio o ponašanju Europske unije prema Turskoj.

Ako Europa doista želi postati veliki globalni politički igrač, ona mora pronaći ispravan oblik suradnje s Turskom, ocijenio je Orban.

“Ono što sada činimo je nepošteno”, rekao je o pregovorima koji su godinama u zastoju.

Nekoliko je poglavlja otvoreno samo da bi bilo zatvoreno i EU šalje signale da želi pregovarati, no velike članice EU izjavljuju “Nikada nećemo primiti tu zemlju u EU”, rekao je Orban.

Službenoj Ankari treba Europska unija u času kada se pogoršavaju njezine veze s Washingtonom, a njezino gospodarstvo slabi jer je veoma ovisno o trgovini s Europom, piše agencija AFP.

Dodaje da Ergodana i Orbana, koji je u travnju treći put zaredom nadmoćno pobijedio na izborima, nerijetko prikazuju kao novu vrstu demokratski izabranih čelnika koji su skloni autoritarnom načinu vladanja i koji guše osobnu slobodu.

Orban je u ponedjeljak pozvao Europu da “po svaku cijenu uspostavi stratešku suradnju s Turskom”.

Oko 3,5 milijuna Sirijaca živi u Turskoj i još pola milijuna iračkih izbjeglica, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare i dodao da će turska vlada za skrb o njima računati na pomoć europskih zemalja, ali i izvan Europe.

Erdogan i Orban najavili su da će podići vojnu suradnju.

Prije za to nije bilo novca ili energije, ali “sada ćemo to učiniti; cilj je Mađarske izgraditi modernu i učinkovitu nacionalnu vojsku”, rekao je Orban.

U utorak će Erdogan i Orban u Budimpešti svečano otvoriti obnovljeni muzej Gul Babe, derviša i pjesnika koji je u Mađarsku stigao s vojskom Sulejman Veličanstvenog.

Godine 2016. Mađarska, Hrvatska i Turska zajednički su komemoriale 450. godišnjicu Sigetske bitke u kojoj je pri opsadi umro sultan Sulejman Veličanstveni, ali i hrvatski plemić Nikola Šubić Zrinski koji je tvrđavu junački branio.

(Hina)

Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Tagovi: mađarska, recep tayyip erdogan, turska, viktor orban,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE