Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Major poziva May da odustane od “crvenih linija”

"Njen dogovor je mrtav i mislim da krpanje neće dovesti do velikih promjena, ako i uopće", rekao je za BBC Radio Major

Objavljeno 19.01.2019
Antonela Verković

Major je rekao kako je i sam bio prisiljen na kompromise oko ključnih odluka u mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj i u prvom Zaljevskom ratu dok je bio premijer od 1990. do 1997. godine, a May bi trebala učiniti slično nakon što je njen dogovor oko brexita bio odbijen velikom većinom glasova u parlamentu.

“Crvene linije” Therese May su izlazak iz carinske unije i jedinstvenog tržišta Unije te okončanje slobode kretanja građanima EU-a.

“Njen dogovor je mrtav i mislim da krpanje neće dovesti do velikih promjena, ako i uopće”, rekao je za BBC Radio Major, koji se uoči referenduma zauzimao za ostanak u EU.

May će se u ponedjeljak obratiti parlamentu te će im otkriti daljnje planove oko brexita. Zakonodavci će tada moći predložiti alternativna rješenja kako bi vidjeli imaju li uopće većinsku podršku.

“Ako kaotično i bez dogovora napustimo EU, to će biti najgora od svih mogućnosti”, rekao je Major.

MAY TREBA PRISTATI NA KOMPROMISE

May bi stoga morala “zaobići” zakonodavce u svojoj stranci koji kažu da su spremni na brexit bez dogovora te mora odbaciti svoje protivljenje oko ključnih pitanja u pregovorima”, poručio je Major, koji se također nosio s revoltiranim kolegama u Konzervativnoj stranci oko pitanja Europe.

May je odbila ostanak u jedinstvenom tržištu EU-a, opciji koja je najmanje štetna za ekonomiju, jer Britanija ne bi mogla imati kontrolu nad migracijama. May je također odbila i ostanak u carinskoj uniji sa EU-om.

Ukoliko May ne može pristati na kompromise, morala bi dozvoliti parlamentu da pronađe način prevladavanja podjele, naglasio je Major. “Ja mislim da postoje znakovi da bi parlament mogao postići konsenzus”, dodao je.

Ukoliko sve to ne uspije, Britaniji je onda potreban novi referendum oko članstva u EU, rekao je Major, dodajući da bi u međuvremenu bilo mudro odgoditi datum brexita.

S druge strane su se oglasili i probrexitovski konzervativci, koji kažu kako bi May na taj način prekršila obećanje glasačima, ukoliko bi ostala u jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji EU-a ili da dođe do održavanja drugog referenduma.

“Brexit bi u tome slučaju bio besmislen. To onda ne bi značilo odlazak iz EU-a, nego bismo ostali”, rekla je konzervativka Suella Braverman za BBC.

FOTO: EPA/WILL OLIVER

Tagovi: Brexit, crvene linije, john major, Theresa May,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE