Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Marić: Rasprava o mirovinama po posebnim propisima je vrijedna i važna

'Transparentno pokazuju brojke koliko od ukupnog iznosa mirovina, iznose mirovine po posebnim propisima'

Objavljeno 10.05.2019
Lucija Tokić

Ministar financija Zdravko Marić u petak je rekao je rasprava o mirovinama po posebnim propisima vrijedna i važna, kao i da je ta tematika dulje poznata te da se transparentno pokazuju brojke koliko od ukupnog iznosa mirovina, iznose mirovine po posebnim propisima.

“One postoje u sustavu dulji niz godina i to je tema kao svaka druga tema. Vrijedna i važna za raspravu i razgovor ne bi li se, i kako, vidjelo da li se određene stvari treba i može unaprjeđivati, popravljati i mijenjati”, rekao je ministar prije sjednice Vlade.

Na upit je li netko napravio neku konkretnu promjenu po tom pitanju, odgovorio je da, koliko je njemu poznato, nije.

Što se tiče novih demografskih mjera, odnosno hoće li biti novaca da se i drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta daje puna plaća, Marić je rekao da će na Vijeću za demografsku revitalizaciju dati više informacija o tome.

Dodao je da su do sada uvijek uspijevali pronaći dodatna sredstva što se tiče određenih demografskih mjera jer je, ističe, demografija jedan od ključnih prioriteta i izazova Hrvatske.

“Bilo da govorimo o demografiji ili mirovinskom sustavu, svi smo svjesni određenih poteškoća, ali jedan od glavnih izvora rješenja isključivo se vidi u gospodarstvu, gospodarskom rastu, zapošljavanju, standardu, plaćama i svemu onome što je izuzetno važno”, naglasio je Marić.

Komentirao je i jučerašnji verbalni obračun u Hrvatskom saboru između predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića i Mostovca Nikole Grmoje te ocijenio da svi dužnosnici trebaju voditi brigu o javnom izričaju.

“Gledaju nas ne samo hrvatski građani nego i djeca. Trebamo slati jasne i nedvosmislene poruke. Nije jednostavno, ali neću nikada podržati da bilo kakve teške riječi padaju. Javni je posao, mi smo pod lupom javnosti, pod velikim pritiscima i to je sastavni dio našeg posla. Za to smo u konačnici i plaćeni”, poručio je Marić.

(Hina)

foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Tagovi: mirovine, zdravko marić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE