Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Mrsić: Ministri Pavić i Medved moraju otići jer ugrožavaju mirovinski sustav

"Pavić nema hrabrosti izjednačiti braniteljske i radničke mirovine, a Medved svakome tko otvori to pitanje prijeti kaznenim progonom"

Objavljeno 31.05.2019
Lucija Tokić

Saborski zastupnik i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je u petak da ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved moraju otići jer svojim postupcima ugrožavaju buduće mirovine i mirovinski sustav.

Mrsić smatra kako “Pavić nema hrabrosti izjednačiti braniteljske i radničke mirovine, a Medved svakome tko otvori to pitanje prijeti kaznenim progonom”.

“Bujanje povlaštenih mirovina urušit će mirovinski sustav”, upozorio je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru te istaknuo da se novac hrvatskih radnika treba trošiti za radničke mirovine, a ne z kupovanje glasova.

Podsjetio je pritom da je ministar hrvatskih branitelja Medved prije par dana izjavio kako je izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina složen i jako kompliciran proces te poručio da je otvaranje toga pitanja uznemiravanje branitelja što podliježe kaznenom progonu.

Mrsić je ocijenio kako ta izjava ministra Medveda “vrijeđa zdravu pamet i vrijeđa sve vrijedne radnike Hrvatske koji su je svojim radom gradili i razvijali jednako kao što su je branitelji čuvali i branili.

Zato, rekao je Mrsić, “moram danas iz Hrvatskoga sabora ponovno uznemiriti Medveda jer, ako ne zaustavimo bujanje povlaštenih mirovina, mirovinski sustav će doživjeti kolaps”, Ustvrdio je kako je “očito da Medveda, premijera Andreja Plenkovića ni Pavića ne zanimaju kakve će mirovine primati hrvatski umirovljenici za deset ili 20 godina već im je samo važno kupiti mir i osigurati glasove”.

Braniteljske i mirovine po posebnim propisima financirati iz proračuna

Upozorio je i na proces u mirovinskom sustavu prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, a to je da se svim braniteljima koji nakon umirovljenja budu imali najnižu radničku mirovinu ona se ne isplaćuje nego se isplaćuje najniža zajamčena mirovina.

“Ta najniža mirovina branitelja veća je od najniže radničke mirovine u prosjeku za 54 posto za što je u 2018. potrošeno oko 540 milijuna kuna”, istaknuo je Mrsić i dodao da uz te brojke treba dodati još oko 13.000 novih zahtjeva za braniteljske mirovine u postupku.

Ako se želi sačuvati stabilnost mirovinskoga sustav, Mrsić smatra da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, trebaju financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskoga sustava pa bi tako, rekao je, primjerice ministar branitelja trebao osigurati novac za braniteljske mirovine u proračunu svog ministarstva, ministar znanosti i obrazovanja za povlaštene mirovine akademika u svom proračunu itd.

“Ako nastavimo ovim tempom, do 2035. bit će ukupno 123 tisuće NOVIH korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima uz dodatni trošak za mirovinski sustav od preko 25 milijardi kuna”, upozorio je Mrsić.

Ističe pritom da braniteljima treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za sudjelovanje u Domovinskom ratu i da to nitko ne dovodi u pitanje, ali da to ne smije biti na teret radnika i ne smije ugrožavati mirovinski sustav.

“Mirovine po posebni propisima ne smiju biti svete krave mirovinskoga sustava”, zaključio je.

Na novinarsko pitanje o situaciji u HDZ-u, Mrsić je odgovorio da ne očekuje da će HDZ rušiti Vladu, te kako očekuje da će se “situacija u toj stranci smiriti odlaskom jedne a ostankom druge struje.”

(Hina)

foto:  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: mirando mrsić, mirovine,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE