Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Medicinska marihuana iz Ljubljane se “izvozila” još prije 150 godina??

Poštom se slala širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije

Objavljeno 07.05.2019
Lucija Tokić

Cigarete punjene  indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske ljekarne “Pri Samorogu”, a njezin vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Ljekarnik koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

Kazao im  je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje “džointe” slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u povijesnoj crtici ljubljansko “Delo”.

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim “pacijentima” izvan Kranjske jer ih je domišljati ljekarnik reklamirao na njemačkom, dok je u domaćem slovenskom tisku onog vremena uglavnom promovirao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše “Delo”.

Svoje je cigarete s kanabisom  u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba.

Prema tadašnjoj reklami u novinama. kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litre dobrog vina ili litra ruma.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: ljubljana, marihuana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE