Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Merkel u razgovorima s kineskim premijerom postavila pitanje ljudskih prava i ekonomskih odnosa

Li je odbacio ocjene da se stanje ljudskih prava u Kini pogoršalo i ustvrdio da se događa suprotno

Objavljeno 09.07.2018
Alan Srčnik

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon sastanka s kineskim premijerom Li Keqinagom u ponedjeljak u Berlinu istaknula potrebu za uspostavom multilateralnih pravila  za globalnu trgovinu.

Njemačka i Kina pridržavaju se pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rekla je Merkel, ne spominjujući izravno rastući trgovinski sukob sa Sjedinjenim Državama.

U razgovorima su postavljena i pitanja stanja ljudskih prava u Kini i uvjeta za rad nevladinih organizacija, rekla je kancelarka.

“Naša suradnja nam dopušta da otvoreno razgovaramo o proturječnim temama”, rekla je na zajedničkoj konferenciji za tisak s Lijem.

Li je odbacio ocjene da se stanje ljudskih prava u Kini pogoršalo i ustvrdio da se događa suprotno.

Razgovori o tom pitanju s Njemačkom će se nastaviti, rekao je. “U potpunosti smo spremni na ravnopravan dijalog o ljudskim pravima”.

Ranije je povjerenica njemačke vlade za ljudska prava Baerbel Kofler rekla da je u Kini bilo nazadovanja. “To je posebno vidljivo u građanskom društvu, kod odvjetnika za ljudska prava, novinara i blogera”, rekla je.

Uoči sastanka su pripadnici manjine Ujgura sa sjeverozapada Kine zatražili pomoć njemačke kancelarke.

Merkel je pohvalila otvaranje kineskih financijskih tržišta i činjenicu da njemačke tvrtke, posebice u automobilskoj industriji, sada mogu imati natpolovične udjele.

Li je na peto njemačko-kinesko savjetovanje među vladama u Berlin poveo izaslanstvo u kojem je bilo više kineskih ministara, a tom prilikom je nekoliko tvrtki potpisalo sporazume o snažnijem angažmanu u Kini.

(Hina)

Tagovi: li, ljudska prava, merkel,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE