Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Meštrović: Stanje u splitskome KBC-u kritično, u ispomoć stiže 18 medicinskih sestara

Potvrdio je da je velik broj medicinskog osoblja u splitskome KBC-u zaražen covidom...

Objavljeno 07.01.2022
Ivona Amidžić

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović upozorio je u petak da je stanje u toj bolnici zbog covida kritično pa u ispomoć prvi put tijekom epidemije stižu medicinske sestre i iz drugih dijelova Hrvatske, a tri petine bolničkih prostorija na Križinama namijenjeno je oboljelima od covida.

“Izravno sam se dogovorio s Ministarstvom zdravstva da u KBC Split stiže osam medicinskih sestara izvan Splita i deset medicinskih sestara iz našeg (županijskog) Doma zdravlja kao ispomoć u našem respiratorno-intenzivističkom centru”, rekao je Meštrović novinarima.

Dodao je kako je to prvi put tijekom epidemije da splitskome KBC-u stižu u ispomoć medicinske sestre izvan Splita. Zahvalio je ministru zdravstva Viliju Berošu na brzoj intervenciji jer su one potrebne splitskome KBC-u.

Istaknuo je kako je pomoć sestara potrebna zbog 47 covid pacijenata na respiratoru u splitskome KBC-u.

Po njegovim riječima, među 208 covid bolesnika većina njih, i oni koji nisu na respiratoru, prima kisik, što znači da su “svi covid bolesnici u teškom kliničkom stanju, a neki među njima su i životno ugroženi”.

Dodao je kako je među hospitaliziranima i četvero djece zaražene koronavirusom, ali njihova klinička slika nije teška.

Meštrović je rekao da je zbog pogoršane epidemiološke situacije reorganiziran splitski KBC tako što su u bolnici na Križinama za pacijente s covid infekcijom osigurana dodatna 32 mjesta koja su opremljena kisikom i ostalom potrebnom opremom.

“Sada su oko tri petine bolničkog prostora na Križinama namijenjene za bolesnike s covid infekcijom”, rekao je Meštrović i dodao kako će zbog novonastalih epidemioloških okolnosti u splitskome KBC-u biti reducirani operacijski zahvati.

“Radit ćemo hitne operacije, održavat ćemo onkološki program kao i do sada, a svi ostali zahvati koji nisu hitni morat će biti odgođeni. Osim kirurškog programa, sve naše službe i djelatnosti morat će smanjivati svoje programe i svoj rad ne ugrožavajući cjelovitost, rad i uslugu svakom od bolesnika”, rekao je Meštrović.

Ocijenio je da bez obzira na teške okolnosti splitski KBC “funkcionira besprijekorno”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Meštrović je objasnio kako je sada stanje u splitskome KBC-u teže nego prije jer se primaju pacijenti čija je klinička slika takva da moraju biti hospitalizirani, a prije su primani i asimptomatični pacijenti i pacijenti s lakšom kliničkom slikom.

Potvrdio je da je velik broj medicinskog osoblja u splitskome KBC-u zaražen covidom.

 

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: cijepljenje, covid, koronavirus, oboljeli, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE