Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ministarstvo uprave: Rad sa strankama neposredno samo kad to drugačije nije moguće

Uputom je predviđeno da će se tri dana od njezina donošenja imenovati koordinatore za zaštitu od bolesti kojima su zaposlenici obvezni prijaviti slučaj zaraze ili sumnju na zarazu

Objavljeno 02.11.2020
Ivona Amidžić

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica donio je u ponedjeljak Uputu kojom su radi sprječavanja širenja koronavirusa, propisani način rada državne uprave i rad od kuće, a rad sa strankama obavljat će se neposredno samo kada to na drugi način ne bude moguće.

Uputu o mjerama za sprječavanje širenja epidemije i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te vladinim uredima i drugim stručnim službama, ministar je donio na temelju odluke Vlade i uz prethodnu suglasnost premijera, izvijestilo je Ministarstvo.

Uputa se odnosi i na javne službe, osim područja zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, koja se uređuju posebnim propisima.

Prema Uputi Ministarstva, sva su tijela državne uprave te uredi i druge stručne službe Vlade obvezni obavljati sve poslove iz svog djelokruga, uz pridržavanje svih općih protuepidemijskih mjera i posebnih mjera i preporuka koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uputom je predviđeno da će se tri dana od njezina donošenja imenovati koordinatore za zaštitu od bolesti kojima su zaposlenici obvezni prijaviti slučaj zaraze ili sumnju na zarazu.

Predviđeno je također da će čelnici pojedinog tijela, gdje je to moguće, utvrditi klizno radno vrijeme s većim rasponom dopuštenog početka, odnosno završetka radnog vremena kako bi se smanjio broj dolazaka zaposlenika u isto vrijeme.

U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite, tijelima državne uprave određuje se obvezno korištenje maski kod ulaska i izlaska iz zgrade te u hodnicima, u uredima gdje nije moguća fizička distanca, na sastancima neovisno o razmaku, kod rada sa strankama, za zaposlenike koji pripremaju i poslužuju hranu te za zaposlenike koji su korisnici tih usluga.

Stranke i gosti u tijelima državne uprave također su dužni nositi maske za cijelo vrijeme boravka.

Uputama je popisano i da je broj sastanaka, konferencija i okupljanja potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, a preporučuje se održavanje sastanaka video vezom, te pojačati telefonsku i e-mail komunikaciju. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi preporučuje se održavanje u što većim prostorijama te ostaviti dovoljnu udaljenost (najmanje 2 metra)  između sudionika.

Tijela državne uprave obavljat će neposredno rad sa strankama i to uz prethodnu najavu samo kada to nije moguće riješiti bez prisutnosti stranaka za čije će primanje biti osiguran poseban prostor.

Zaposlenike se, pak, upozorava da zapamte osobe s kojima su bili na udaljenosti manjoj od dva metra i dulje od 15 minuta, za slučaj da te podatke trebaju dati epidemiolozima.

Zaposlenicima i strankama s povišenom temperaturom, smetnjama u disanju i suhim kašljem bit će zabranjen ulazak u prostorije državne uprave, a stranke kojima se onemogući ulazak, uputit će se na podnošenje svog zahtjeva drugim putem, primjerice e-poštom.

Uputom je, uz ostao utvrđen i rad od kuće koji će biti moguće odrediti službenicima, primjerice za vrijeme trajanja samoizolacije, ako imaju konične bolesti, skrbe o djetetu s poteškoćama u razvoju ili im u radnom prostoru nije moguće osigurati potrebno udaljenost, čak ni preraspodjelom ureda.

Detaljne upute dostupne su na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: državna uprava, ivan malenica, Ministar pravosuđa, rad od kuće, uputa,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE