Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Most: Zahvaljujući dobrim političkim vezama, obitelj Šegon opet dobiva nejasne koncesije

Već je odavno poznata praksa da u Hrvatskoj, kojom upravlja HDZ, natječaje za najvrjednije resurse dobivaju novoosnovane tvrtke bez boniteta i iskustva (u ovom slučaju tvrtka je osnovana 15 dana prije raspisivanja natječaja)

Objavljeno 21.06.2019
Marko Babić

Općinsko vijeće Vele Luke prije dva dana odobrilo je obitelji Šegon, odnosno tvrtci Ovalis Nova, produljenje roka za izvođenje radova na izgradnji luke nautičkog turizma i dijela javne lučke infrastrukture do 30.lipnja.  Iako se građevinski radovi zabranjuju iza 15.lipnja, uvjerljivom većinom od devet glasova za, jednim protiv a jednim suzdržanim, izglasano je produljenje roka.

Već je odavno poznata praksa da u Hrvatskoj, kojom upravlja HDZ, natječaje za najvrjednije resurse dobivaju novoosnovane tvrtke bez boniteta i iskustva (u ovom slučaju tvrtka je osnovana 15 dana prije raspisivanja natječaja). Pompa i hvalospjevi obično poprate čin potpisivanja ugovora, a medijski orkestrirane floskule o novim investicijama i novim radnim mjestima služe isključivo kao pokriće za namještene postupke dodjela koncesija. Koncesije dakako obiluju nepravilnostima i nezakonitostima u izvršavanu obveza ovlaštenika koncesija.

Iza priča o održivom i odgovornom gospodarenju pomorskim dobrom i transparentnim javnim natječajima stoji istina o sprezi s interesnim skupinama protivno volji građana. Na tim istim premisama dodijeljena je upravo i koncesija za izgradnju luke nautičkog turizma tvrtci Ovalis Nova u vlasništvu obitelji Šegon, dobro poznatoj po svojim političkim vezama koje su oduvijek znali jako dobro unovčiti. Uprkos prosvjedima građana, Županija kao davatelj koncesije , ali i Općina Vela Luka dali su dakle ključni vjetar u leđa poduzetnoj obitelji Šegon koja već upravlja s nekoliko resursa na pomorskom dobru u općini Vela Luka.

Nevjerojatno je kako davatelju koncesije nije bilo teško dodijeliti koncesiju tvrtci koja je, kako smo spomenuli, osnovana petnaest dana nakon raspisanog natječaja i koja nije imala ni zaposlene, ni prihode a ni iskustvo u obavljanju djelatnosti. Naravno, ta tvrtka se, zanimljivo, jedina javila na natječaj za dodjelu koncesije. Iz svega navedenog, sasvim je „jasno“ zašto je Općina Vela Luka „s punim povjerenjem“ odobrila Šegonima izvođenje građevinskih radova u periodu zabrane istih, jer ipak riječ je o 47 milijuna kuna investicija i novim radnim mjestima, a za uvalu, vizure, tradiciju, povijest ni Županiju, a ni Općinu nije briga.

Kada je već tako i kada se trude potaknuti investicije bilo bi korektno prema mještanima koji su prosvjedovali da Dubrovačko-neretvanska županija javno objavi investicijsku studiju tvrtke Ovalis Nova na temelju koje joj je dodijeljena koncesija, bankovnu garanciju na ime izvršenja ugovora o koncesiji, te podatke o do sada uloženim sredstvima u realizaciju ugovora o koncesiji kao i usporedbu uloženog s onim obećanim u toj istoj studiji. Tako bi trebalo raditi za svaku koncesiju da bi priča o transparentnosti i održivom gospodarenju pomorskim dobrom držala vodu, ali i mi i oni smo svjesni da bi u tom slučaju ta priča bila obojena sasvim drugim bojama.

Tagovi: koncesija, Šegon, Vela Luka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE