Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Slavonske općine odbijaju dati koncesiju bivšim Agrokorovim tvrtkama

Agrokor, odnosno sada Fortenova, koriste 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara

Objavljeno 04.04.2019
Lucija Tokić

Prijenos koncesija nad zemljištem sa starih kompanija Agrokora na zrcalne kompanije Fortenove pokazuje se ozbiljnijim pitanjem nego što su Vlada i izvanredna uprava spremni priznati, piše Večernji list u broju od četvrtka, dodajući da je Fortenova od ponedjeljka startala s poslom, a prijenos koncesija i dalje nije riješen.

“Iako je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić novinarima u srijedu rekao da će se problem riješiti ubrzo te da će 25 od 28 lokalnih šerifa taj ugovor potpisati, na terenu tvrde da nema šanse da će potpisati prijenos ugovora pod istim uvjetima. Neslužbeno doznajemo da se problem namjerava premostiti novim pravilnikom, koji se u Ministarstvu poljoprivrede izrađuje, a kojim bi se zaobišli načelnici. U koncernu tvrde da su problem s prijenosom koncesija za poljoprivredno zemljište riješili, preciznije ostalo je prebaciti koncesije za samo nekoliko posto ukupnog zemljišta”, navodi dnevnik.

Podsjećaju da Agrokor, odnosno sada Fortenova, koriste 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara. Slijedi ga Vupik sa 6,5 tisuća hektara i PIK Vinkovci s 4500 hektara. Belje je u 2016. imalo obvezu platiti 6 milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje, što je zanemarivi iznos njegovih prihoda.

Ističu da načelnik Darde, u kojoj Belje ima sjedište, Anto Vukoje ne namjerava potpisati prijenos koncesije pod postojećim uvjetima jer Agrokor zemlju plaća 300 kuna po hektaru, a svaki mali poljoprivrednik između 1500 i 1800 kuna pa drži da se cijene moraju izjednačiti.

Njegovo mišljenje, dodaju, dijeli i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, neformalni zastupnik lokalnih čelnika, koji se bune protiv prijenosa koncesija pod istim uvjetima.

Zanimljivo je da su oba ta čelnika HDZ-ovi članovi pa zapravo istupaju protiv čelništva svoje stranke, piše Večernji.

Lovro Kuščević, HDZ-ov ministar uprave, rekao je da jedinice lokalne samouprave imaju autonomiju u donošenju odluka. Druga je stvar, dodao je, jesu li Fortenovine tvrtke pravne sljednice Agrokorovih tvrtki i trebaju li im, sukladno zakonima, biti produljeni ugovori za koncesije.

“U taj dio ne ulazim, ali autonomiju jedinica lokalne samouprave moramo poštovati”, rekao je Kuščević, koji je i politički tajnik HDZ-a. “Pravo je na strani Fortenove i Vlade jer je DORH dao mišljenje po kojem su zrcalne tvrtke pravne sljednice Agrokorovih tvrtki pa bi se koncesijski ugovori trebali automatski produljiti”, prenosi Večernji list.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: agrokor, Fortenova, koncesija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE