Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Na Međunarodnom pčelarskom sajmu 136 izlagača iz Hrvatske i sedam europskih zemalja

Najbolji način za promociju hrvatskog meda je podizanje svijesti o toj namirnici od najmanjih nogu

Objavljeno 09.02.2019
Ivona Amidžić

Hrvatski med je visoke kvalitete, no hrvatski građani zaostaju po konzumaciji tog zdravog proizvoda, izjavio je u subotu  potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, otvarajući 15. Međunarodni  pčelarski sajam u Gudovcu, kod Bjelovara, na kojem med, pčelinje proizvode i opremu izlaže 136 pčelara iz Hrvatske i sedam europskih zemalja.

Promocija i edukacija dva su glavna segmenta u kojima Ministarstvo poljoprivrede vidi najveći potencijal kako bi se Hrvatska približila europskom prosjeku u konzumaciji meda i pčelinjih proizvoda, dodao je.

“Prošle godine smatram iznimno važnim projekt u kojemu je svaki prvašić dobio promotivnu teglicu hrvatskog meda. Dugoročno, najbolji način za promociju hrvatskog meda je podizanje svijesti o toj namirnici od najmanjih nogu”, istaknuo je ministar ministar Tolušić otvarajući dvodnevni Međunarodni pčelarski sajam.

Podsjetio je i na važan projekt izrade nacionalne staklenke meda, vrijedan dva milijuna kuna. Taj je projekt, osim za proizvođače vrlo značajan i za hrvatske kupce jer onaj tko kupi takvu staklenku može biti siguran da je kupio pravi hrvatski med koji ispunjava sve propisane uvjete.

Ministar Tolušić je podsjetio da Ministarstvo poljoprivrede od 2017. godine provodi Nacionalni pčelarski program, vrijednosti 18 milijuna kuna godišnje. Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos rekao je da je 2019. – godina hrvatskog meda.

Pohvalio je nove zakonske propise, prema kojima se na staklenci meda mora jasno označiti zemlja proizvodnje, te je onemogućeno deklariranje mješavine meda iz raznih zemalja.

Direktor bjelovarskog sajma Davorin Posavac poželio je dobrodošlicu izlagačima i posjetiteljima te izrazio zadovoljstvo što je Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu najveća regionalna manifestacija te vrste.

Kako bi se taj status zadržao, dodao je, potrebna su velika ulaganja pa je tako ove godine dodano 1.200 četvornih metara izložbenog prostora, i sajam se održava na ukupno pet tisuća četvornih metara grijanog prostora.

med_09022019_nacionalniportal

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: med, pčelarski sajam, tomislav tolušić, Željko Vrbos,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE