Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Nakon brexita u Ujedinjenom Kraljevstvu vraćaju se modre putovnice

Nova će putovnica ujedno biti "zelenija", dodaje ministarstvo, jer je ugljikov otisak u njezinoj proizvodnji sveden na ništicu, i sigurnija zahvaljujući primjeni novih tehnologija

Objavljeno 22.02.2020
Andrija Lukretić

Britanske putovnice od idućeg mjeseca, kada zemlja napusti Europsku uniju, više neće biti tamno crvene, već modre kao prije, za što su se, među ostalim, borili pristaše brexita, priopćilo je u subotu britansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Prve tamno modre putovnice izdavat će se od mjeseca ožujka a od sredine 2020-ih sve će nove putovnice biti takve boje.

Nova će putovnica ujedno biti “zelenija”, dodaje ministarstvo, jer je ugljikov otisak u njezinoj proizvodnji sveden na ništicu, i sigurnija zahvaljujući primjeni novih tehnologija.

“Odlazak iz EU-a pružio nam je jedinstvenu prigodu da obnovimo naš nacionalni identitet i pođemo novim putem”, izrazila je zadovoljstvo ministrica unutarnjih poslova Priti Patel u priopćenju.

“Povratkom na prepoznatljivu modro-zlatnu boju, britanska putovnica će opet biti izraz našeg nacionalnog identiteta i jedva čekam da putujem s njom”, rekla je.

Igrom sudbine, putovnicu će proizvoditi francuska kompanija Gemalto, a bit će “personalizirana, s podatcima i s fotografijom britanskog državljanina na kojega glasi”, dodaje ministarstvo.

Nove putovnice imat će cvjetne simbole Engleske, Sjeverne Irske, Škotske i Walesa, sastavnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, koji će veličati britanski identitet stradao u Brexitu.

Tagovi: Britanske putovnice, putovnice,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE