Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Napokon održana prva sjednica Predsjedništva BiH, Dodik odustao od zastave RS

Dodik je kazao novinarima kako je na kompromis pristao jer je "shvatio kako je potrebno riješiti neka pitanja", a najavio je kako će u državnom parlamentu pokrenuti pitanje izmjene zakona o zastavi BiH.

Objavljeno 12.12.2018
Marko Leskovar

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sazivu izabranom na listopadskim izborima, u srijedu su ipak uspjeli održati prvu sjednicu tog tijela i to u sjedištu državnog vrha u Sarajevu te samo uz istaknutu zastavu i grb BiH, iako se tome ranije odlučno protivio predsjedatelj Milorad Dodik, koji je inzistirao da se u dvoranu u kojoj se održavaju sjednice obvezno postavi zastava Republike Srpske.

Od toga je na kraju ipak odustao, no zato je novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH pozvao u svoj ured, gdje je, uz državnu, bila postavljena i entitetska zastava.

Pojasnio je kako je sjednica Predsjedništva BiH održana na “korektan” način jer je u dvorani bila samo jedna zastava BiH, što je Dodiku odjednom postalo prihvatljivo rješenje nakon što su njegove kolege u državnom vrhu Šefik Džaferović i Željko Komšić odlučno odbili popustiti pred njegovim zahtjevima za isticanje entitetskog znakovlja u dvoranama za službene sastanke.

Zbog sukoba oko zastave u utorak su otkazane planirane konzultacije s predstavnicima političkih stranaka o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je kazao novinarima kako je na kompromis pristao jer je “shvatio kako je potrebno riješiti neka pitanja”, a najavio je kako će u državnom parlamentu pokrenuti pitanje izmjene zakona o zastavi BiH.

Za sjednicu državnog vrha u srijedu je ustvrdio kako je bila “brza i efikasna” te kako je usvojena zajednička izjava o ubrzanju europskih integracija uz zahtjev Vijeću ministara da što prije riješi problem odgovaranja na dodatna pitanja Europske komisije nužna za odlučivanje o kandidatskom statusu.

Tagovi: Dodik, Komšić, zastava,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE