Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Nemojte vjetrove zadržavati – mogli bi vam izaći na usta! Doslovno!

Nutricionistkinja i profesorica na sveučilištu u Newcastleu, Clare Collins je objasnila što se događa u organizmu kada zadržavamo vjetrove

Objavljeno 10.04.2019
Lucija Tokić

Od malena nas uče kako ispuštanje vjetrova u javnosti nije pristojno. Često nas ta potreba zadesi, primjerice na poslu, javnom prijevozu ili dok čekamo u redu pa se svim silama trudimo zadržati ih. U danu prosječno ispustimo od 5 do 15 puta.

No, znanstvenici tvrde da zadržavanje zapravo šteti našem zdravlju.

Nutricionistkinja i profesorica na sveučilištu u Newcastleu, Clare Collins je objasnila što se događa u organizmu kada zadržavamo vjetrove.

Kada vjetar ne ispustite, ponekad se može dogoditi suprotan proces od onog koje je tijelo potaknulo pa ih tako umjesto ispuštanja možete izdahnuti kroz usta. Zadržavanje vjetra može uzrokovati napetost u trbuhu pa se ponekad plinovi reapsorbiraju u cirkulaciju i izdahnu u dahu, piše The Sun.

Pored toga, učestalo prakticiranje zadržavanja vjetrova može dovesti do divertikulitisa, upale ili infekcije divertikula – malih, vrećastih izbočenja sluznice kroz mišićni sloj debeloga crijeva, no to još treba dodatno istražiti, kaže Collins.

Što onda učiniti?

U slučaju kada morate ispustiti vjetar potražite najbliži zahod, a ako ga nema i nikako to ne želite učiniti tu gdje jeste, pokušajte ga što kraće zadržavati te tu metodu što rjeđe prakticirati, savjetuje Collins.

Zašto smrde?

Smrad uzrokuje sumporovodik koji se stvara kada se probavlja hrana koja sadrži sumpor poput, primjerice, brokule, cvjetače, mliječnih proizvoda i graha. Crveno meso također može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući kemikaliji tiol.

Foto ilustracija

Tagovi: smrad, vjetrovi, zadržavanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE