Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Nezapamćen uspjeh hrvatskog brodomaketarstva

Od sedam prijavljenih maketa Vlahović je na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara osvojio rekordnih sedam zlatnih odličja!

Objavljeno 03.10.2023
Dorotea Hajduković

Od 23. do 28. rujna 2023. u češkom gradu Jablonec nad Nisou održano je Svjetsko natjecanje brodomaketara na kojemu je hrvatske boje branio naš uspješni brodomaketar Roland Vlahović iz Lovrana. Svjetsko natjecanje okupilo je 265 natjecatelja iz 16 zemalja, a njihovih 336 maketa ocjenjivano je u osam kategorija. Roland Vlahović je na Svjetskom natjecanju brodomaketara predstavio svojih sedam maketa brodova u pet kategorija: Pegasus (C-3 makete postrojenja/instalacija), Lamarante (C-3 makete postrojenja/instalacija), Viribus Unitis (C-2 makete brodova na motorni pogon), Borodino (C-7 kartonske i papirne makete), Admiral Lazarev (C-6 plastične makete), Scharmohorst (C-6 plastične makete) i Vos Fabulous (C-8 makete iz kompleta za sastavljanje).

Od sedam prijavljenih maketa Vlahović je na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara osvojio rekordnih sedam zlatnih odličja, čime je postigao apsolutni rekord u povijesti NAVIGA-e. Vlahovićev odlazak na Svjetsko natjecanje brodomaketara u Češku financijski su poduprli Općina Lovran i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Uz činjenicu da hrvatsko brodomaketarstvo nije mala stvar Riječani i Riječanke će se moći uvjeriti od 10. do 20. listopada na 15. hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2023“ koja u riječku Kuću brodova (Strossmayerova 13B) dolazi u sklopu 28. državnog natjecanja brodomaketara.

Na ovogodišnje Državno natjecanje brodomaketara, koje se održava prema nacionalnim pravilima (ocjenjuju se isključivo makete tradicionalnih hrvatskih brodova i brodica), stiže dvadesetak maketa koje su izrađivali brodomaketari iz cijele Hrvatske. Državno natjecanje brodomaketara dodjeljivat će brončana, srebrna i zlatna odličja za najbolje makete, te prijelazni pehar za apsolutno najbolju maketu natjecanja. Isto tako, publika će na ovom Državnom natjecanju također imati priliku ocijeniti makete i dodijeliti nagrade za one najbolje – brončano, srebrno i zlatno odličje.

Izložba maketa brodova „Rijeka 2023“ za posjetitelje će biti otvorena od 10. do 20. listopada, radnim danom od 10:00 do 20:00, a vikendom od 10:00 do 15:00 sati. Posljednjeg dana natjecanja (petak, 20. listopad) izložba će za posjetitelje biti otvorena od 09:00 do 12:00, nakon čega slijedi svečano zatvaranje i dodjela nagrade publike.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Državno natjecanje brodomaketara financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Tagovi: brodomaketarstvo, Hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, Jablonec,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE