Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Niki Lauda diše samostalno nakon transplantacije pluća

Lauda će morati još nekoliko tjedana biti u bolnici, ali dugoročno, ne bude li neugodnih iznenađenja, "moći će letjeti i baviti se sportom kao i prije" - rekao je profesor koji ga je operirao.

Objavljeno 06.08.2018
Antonela Verković

Legendarni austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda ima zdravstvenih poteškoća otkako je u kolovozu 1976. doživo tešku nesreću u Nurburgringu. Više od minute bio je zarobljen je gorućem bolidu, teško je opečen, a otrovni plinovi koje je trajno su mu oštetili pluća. Prošli četvrtak operiran je zbog plućnog virusa.

Dobro se oporavlja nakon transplantacije pluća i ne treba pomoć pri disanju, kazali su njegovi liječnici u ponedjeljak.

– Samo 24 sata nakon operacije Niki Lauda je potpuno pri svijesti i može samostalno disati nakon uklanjanja respiratora – rekli su u zajedničkoj izjavi bečka opća bolnica i tamošnji medicinski fakultet.

Bubrezi su mu transplantirani 1997. i 2005. godine.

Po profesoru Walteru Klepetku, koji ga je operirao, Lauda će morati još nekoliko tjedana biti u bolnici, ali dugoročno, ne bude li neugodnih iznenađenja, “moći će letjeti i baviti se sportom kao i prije”.

Niki Lauda trostruki je svjetski prvak u Formuli 1 (1975., 1977. i 1984. godine), a po završetku te karijere kupio je aviokompaniju, bio menadžer u motosportu i televizijski komentator.

(Hina)

Tagovi: Niki Lauda, transplatacija pluća,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE