Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Održana jubilarna 11. Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova

Objavljeno 06.09.2022
Dorotea Hajduković

Prošli tjedan se održala druga Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu ove godine. Ovo je već osma godina da se održava Ljetna škole brodogradnje na Lokrumu, a ukupno se održalo 11. škola. Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem. Prvog dana 11. Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu se održala radionica brodomaketarstva, na kojoj su se izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Radionicu je vodio Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, međunarodni brodomaketarski sudac, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara i Modelarslog instituta Nave Dumins.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana je održao Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati osnovne mornarske čvorove, kao što su: ženski čvor, muški čvor, osmica, dupla osmica i zastavni čvor. Nakon toga su se natjecali u potezanju konopa spojenog sa čvorovima koje su naučili. Za kraj Lovre im je objasnio i praktično pokazao kako rade sustavi s jednom i više kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.

Tagovi: brodogradnja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, Lokrum,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE