Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

OIV podržava rad astronoma u Međunarodnom parku tamnog neba, ali ima i zakonske obaveze

"Imamo zakonsku obvezu označavati stupove kako je to predstavila i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo"

Objavljeno 25.09.2020
Ivona Amidžić

Iz tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) izvijestili su kako podržavaju rad astronoma u Međunarodnom parku tamnog neba na Petrovoj gori, ali da imaju zakonsku obvezu označavati stupove kako je to predstavila i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Svjesni smo nastalog problema osvjetljenja lokacije na Petrovoj gori i izražavamo žaljenje što hrvatski astronomi trenutno nisu u mogućnosti koristiti taj kompleks u punom kapacitetu te se nadamo da će nastali problem i nesporazum biti riješen u što kraćem mogućem roku kako bismo svi zajedno mogli nesmetano nastaviti obavljati primarne djelatnosti, priopćili su iz Odašiljača i veza.

Kažu i da razumiju činjenicu da je jedan hrvatski kompleks uvršten na tako značajnu ljestvicu u Europi i da je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba te da se u skladu s tim provode programi popularizacije astronomije.

Istaknuli su i da nikada nisu odbijali suradnju s Udrugom naše nebo i drugim tijelima javne vlasti ili lokalnom samoupravom.

Od veljače 2020. surađujemo s Udrugom i Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo i pokušavamo pronaći najbolje moguće rješenje u okvirima zakonskih obveza, poručili su iz Odašiljača i veza.

Na sastanku 20. srpnja 2020., kojem su prisustvovali predstavnici Parka tamnog neba, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA) djelatnici tvrtke Odašiljači i veze (OIV), razmatrale su se mogućnosti rješenja problema.

“S obzirom da je označavanje stupa zakonska obveza koju je prezentirala Hrvatska Agencija za civilno zrakoplovstvo –  a OIV svoje poslovanje provodi isključivo prateći zakonske okvire –  istaknuto je da će OIV primijeniti i provesti sve što je u skladu s odobrenjem Agencije”, izvijestili su.

Pojasnili su da je Agencija, na prijedlog predstavnika Parka tamnog neba o postavljanju sjenila u smjeru pozicije s koje se promatra nebo,  zadala okvire u kojima je prijedlog moguće izvesti, a to je postavljanje sjenila isključivo u horizontalnom položaju.

“Budući da su članovi astronomskog društva, nakon postavljanja probnih kartonskih sjenila prema naputku Agencije uvidjeli da gore navedeni problem nije moguće riješiti, OIV nije u poziciji samoinicijativno gasiti signalnu rasvjetu te na taj način kršiti zakonsku obvezu”, stoji u priopćenju.

iz OIV-a su podsjetili i da su za odašiljački objekt na Petrovoj gori, koji je jedan od strateških odašiljačkih objekata, ishođene sve potrebne dozvole i suglasnosti, a od 2015. objekt je u planu razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture u radiodifuznim mrežama, a što očito prilikom planiranja Parka nije uzeto u obzir.

OIV – digitalni signali i mreže je glavni pružatelj nacionalne strateške infrastrukture koja korisnicima nudi pouzdanu mrežu i platforme za prijenos signala, distribuciju digitalnog sadržaja te svjetlovodnu Internet infrastrukturu za mission-ciritical okruženja.

Petrova gora je 2019. proglašena prvim međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, područjem s iznimno tamnim nebom prepunim zvijezda. Oznaka međunarodnog parka tamnog neba dodjeljuje se zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo, Petrova gora je postala prvi i jedini takav park u Hrvatskoj i 16. u takvih parkova u Europi.

Riječ je o jedinstvenom načinu promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: astronomi, nebo, oiv, park tamnog neba, petrova gora,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE