Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Poznati svemir upravo je postao mnogo veći

Na novoj karti svemira 300 tisuća novih galaktika

Objavljeno 20.02.2019
Lucija Tokić

Poznati svemir upravo je postao mnogo veći.

Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine tisuća prethodno nepoznatih galaktika, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektirati izvore svjetlosti što ih optički instrumenti ne mogu vidjeti.

Međunarodna skupina astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika.

“Ovo je novi prozor u svemir”, rekao je Cyril Tasse, astronom iz pariške zvjezdarnice.

“Kada smo ugledali prve snimke zapitali smo se: ‘Što je ovo?’. Ništa slično nismo vidjeli prije”.

Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u studiju, kojom se radioastronomijom pregledavalo nebo iznad sjeverne polutke i otkrilo 300.000 izvora svjetlosti za koje se smatra da su nove galaktike.

Radioastronomija znanstvenicima omogućuje da svemir istražuju radio valovima i detektiraju radijaciju koja se proizvede pri interakciji velikih nebeskih objekata.

Skupina se koristila teleskopom niske frekvencije (LOFAR) u Nizozemskoj kako bi “pokupila” tragove davne radijacije stvorene pri spajanju galaktika. Ti tragovi mogu se širiti milijunima svjetlosnih godina.

Otkriće novih izvora svjetlosti moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena svemira.

Crne rupe, koje imaju toliko snažnu privlačnu gravitacijsku silu da im nijedna tvar ne može pobjeći, emitiraju radijaciju kada “progutaju” druge velike objekte, poput zvijezda.

Tasse je rekao da će nova tehnika promoći astronomima da usporede crne rupe i uvide kako se formiraju i razvijaju.

“Ako gledate aktivnu crnu rupu, tragovi radijacije nestanu nakon milijuna godina i nećete ih vidjeti na visokoj frekvenciji svjetlosti. Ali na niskoj, možemo vidjeti mnogo starije elektrone”, kazao je Tasse.

Snimke koje je proizveo teleskop Hubble znanstvenike je doveo do uvjerenja da u svemiru ima više od 100 milijardi galaktika, iako su mnoge prestare i predaleke da bi se moglo opaziti tradicionalnim tehnikama.

Karta koja je stvorena zahvaljujući LOFAR-u, i djelomično objavljena u časopisu Astronomy & Astrophysics, sadrži samo dva posto vidljivog neba.

LOFAR je sastavljen od europske mreže radio antena koja se proteže preko sedam zemalja, čime formira ekvivalent satelitskom tanjuru promjera 1300 kilometara.

“Najstariji objekti u svemiru stari su oko 11 do 12 milijardi svjetlosnih godina”, rekao je Tasse. “Očekujem da ćemo uskoro moći vidjeti mnogo takvih”, zaključio je.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: crne rupe, galaksije, karta, nebo, svemir,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE